Közélet

2016.05.05. 20:57

Új szolgáltatóház épülhet

Még idén új szolgáltatóház épülhet Solt központjában. A megvalósításra félmilliárd forint támogatást kaphat a város, a képviselő-testület mégis hosszasan vitázott a pályázat benyújtásáról.

Popovics Zsuzsanna

A városi képviselő-testület nyilvános ülésen tárgyalta, hogy az önkormányzat induljon-e a „Zöld város kialakítása” című pályázaton. A projekt a helyi gazdaság élénkítését célozza meg, egy önkormányzati tulajdonú kereskedelmi szolgáltató üzletsor és a hozzá tartozó zöld terület kialakításával.

Kalmár Pál polgármester ismertette az előterjesztést, mely szerint a beruházást a város központjában, forgalmas helyen érdemes kialakítani, hogy az oda települő vállalkozások működtetése rentábilis legyen. Az egyik kiszemelt „akcióterület” a Kossuth Lajos utca és a Tamási Áron utca több ingatlana. Itt épülhetne meg egymás szomszédságában a kereskedelmi szolgáltatóház, és a hozzá tartozó parkoló. Az érintett ingatlanok jelenleg magánkézben vannak, így első lépésként ezeket meg kell vennie az önkormányzatnak. A megépült szolgáltatóház a város tulajdonába kerülne 5 évig, ezt követően pedig értékesíthetné az önkormányzat a bérlők részére. A befolyó összeget ismét városfejlesztésre kell fordítani.

A beruházás révén új munkahelyek létesülhetnek a városban, másrészt a városközpontban lévő romos épületeket is el lehetne bontani – hangsúlyozta a polgármester. Az előterjesztést követően közel másfél órán át vitáztak a városatyák arról, hogy az önkormányzat belevágjon a beruházásba, avagy hagyja kihasználatlanul a lehetőséget. A felvetett kérdések között szerepelt, hogy hol épüljön meg az üzletház; mekkora alapterületű lehet az épület; hány üzlethelyiség lenne benne; lehet-e egyéb célra, például üzemként hasznosítani az épületet; készült-e előzetes felmérés a helyi vállalkozók körében a várható bérleti hajlandóságról?

A polgármester, majd a jegyző is többször hangsúlyozták: a pályázat célja a helyi gazdaság élénkítése, így a leendő kereskedelmi célú szolgáltatóházba elsősorban szolgáltatókat várna a város. Főleg olyanokat, amelyek ma még hiányoznak a településről, és legközelebb Dunaújvárosban vehetik igénybe a soltiak (például cipész, tisztító, számítástechnikai bolt stb.) Arra vonatkozóan, hogy hány darab és mekkora üzlethelyiségeket alakítsanak ki az épületben, ráérnek akkor döntést hozni, ha már biztosan elnyerte a támogatási forrást a város – emelte ki a városvezető.

Azzal egyébként valamennyi képviselő egyetértett, hogy bruttó 500 millió forint sok pénz, a megvalósult üzletház pedig gyarapíthatja az önkormányzat vagyonát. Ugyanakkor arról is szó esett, hogy miután vannak járulékos költségek – például projekt-előkészítés, terveztetés, közbeszerzés, nyilvánosság biztosítása –, nem a teljes összeg fordítható magára az építkezésre. A kiszemelt ingatlanok megvásárlása is sokba kerülhet a városnak.

– A városban már működik egy hasonló szolgáltatóház, teljes kihasználtság mellett – emlékeztette képviselőtársait Lencsés Sándorné. – Amikor annak idején a létesítéséről kellett döntenünk, ugyanezen dilemmák előtt álltunk, ugyanezen kérdések hangzottak el a testületi ülésen. Az élet aztán mindent elrendezett.

A képviselők végül egyhangúlag úgy döntöttek: a város nyújtsa be pályázatát, a projekt megvalósítása érdekében pedig jöjjön létre konzorcium a városi önkormányzat, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatal és Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonporofit Kft. részvételével. A döntéshozók egyben felhatalmazták a polgármestert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a projektben érintett ingatlanok megvételére.

Bevásárol az önkormányzat

A volt varroda épületét is megveszi az önkormányzat – döntött a képviselő-testület. A városi művelődési ház mögött lévő üres és romos épület helyén 20-25 férőhelyes parkolót és zöld felületet alakít ki a jövőben az önkormányzat. Egy Zsolt utcai régi lakóházra is vételi ajánlatot tett a város. Ezzel az a cél, hogy megfelelő pályázati forrás esetén az adott ingatlanon sportlétesítmény épülhessen a Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!