Közélet

2016.05.27. 17:18

Törvényben garantált a folyamatos szemétszállítás

Sehol sem áll le a szemétszállítás, az ezzel kapcsolatos hírek teljesen alaptalanok és felelőtlenek; a közszolgáltatás folyamatos ellátását jogszabályi garanciák biztosítják - közölte a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NHKV Zrt.) pénteken az MTI-vel.

MTI

A tájékoztatás szerint végső esetben a katasztrófavédelem jelöli ki a feladatot elvégző céget, vagyis nem fordulhat elő, hogy a lakossági szemét elszállítatlanul maradjon.

Az NHKV Zrt. közleménye felidézi: a hulladékgazdálkodási rendszer átfogó átalakításának célja hatékony és magas színvonalú közszolgáltatás biztosítása, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése és továbbfejlesztése. Bármely közszolgáltató veszteséges működésének oka nem az új rendszerben keresendő. A szolgáltatási díj fizetésének feltételeit tartalmazó minisztériumi rendelet két napja jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az előfinanszírozás lehetőségrendszeréről és feltételeiről az NHKV Zrt. folyamatosan tájékoztatja a közszolgáltatókat. A Zöld Híddal folytatott április 18-i egyeztetésen az NHKV Zrt. 60 százalékos előfinanszírozási lehetőséget ajánlott fel a működéshez szükséges források fedezésére. Az NHKV célja, hogy valamennyi közszolgáltatóval együttműködjön, a társaság eddigi gyakorlatához hűen a jövőben is nyitott minden egyeztetésre a hulladékgazdálkodási rendszer hatékony működtetése érdekében.

Arról, hogy Budapest kivételével már nyár közepén országszerte leállhat a szemétszállítás a Magyar Nemzet írt pénteki számában önkormányzati vezetőkre és a közszolgáltatást végző cégekre hivatkozva.

A napilap közölte, a Pest és Nógrád megye több mint száz településén szemétszállítást végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. levélben fordult az április óta a számlázást végző NHKV Zrt.-hez és a katasztrófavédelemhez, mert tartalékai kifogytak, ha az NHKV rövid időn belül nem fizet, nyár közepén leállhat a szolgáltatás.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!