Közélet

2016.05.27. 16:26

Másként ítélik meg a pártok a kecskeméti éjszakai életet

A szórakozóhelyek éjszakai-hétvégi nyitvatartását szabályozó, nagy vitákat kiváltó, elhíresült csendrendeletet bírálta az MSZP képviselője a csütörtöki kecskeméti közgyűlésen. A Fidesz-KDNP-s polgármester szerint viszont igenis tudnak hol szórakozni a fiatalok.

H. I.

A képviselő-testület csütörtöki ülésén, napirend előtti felszólalásában Dobos József egy levelet olvasott fel, írójának nevét nem említve. Mint elhangzott, a 2012-ben hozott rendelet generálisan megtiltja az éjszakai nyitvatartást, ez alól csak a jogi és ügyrendi bizottság döntése adhat kivételt. Dobos elmondta: a rendeletben ugyanakkor nincs meghatározva, hogy a bizottság milyen szempontok szerint bírálja el a kérelmeket, ami súlyos problémát okoz, „hiszen annak eldöntése, hogy mely szórakozóhely lehet nyitva éjfél után, szubjektív döntésen alapul ”.

A levélíróra hivatkozva Dobos hangsúlyozta, hogy míg egyik oldalon már szinte szankciós jellegű a szabályozás, másfelől viszont a bizottságnak korlátlan a mérlegelési jogköre. Hozzátette: egy olyan város, amely az Európa Ifjúsági Fővárosa címre pályázik, elképzelhetetlen éjjel is nyitvatartó szórakozóhelyek nélkül. Márpedig az MSZP-s politikus szerint ilyenből a belvárosban összesen egy van, ez pedig méltatlan Kecskeméthez. Dobos kijelentette: már csak azért is szükség lenne zenés-táncos helyekre, hogy a fiatalok ne más településekre utazzanak szórakozni, mert így nagyon megnő a sokszor tragédiával járó diszkóbalesetek veszélye. Dobos egyúttal sürgette a sokat emlegetett szórakozónegyed kijelölését is.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester (Fidesz-KDNP) úgy reagált, a szórakozóhelyek komoly konfliktusokat okoznak a vendégek és a környéken lakók között, ezeket az önkormányzatnak kell megoldania, az érdekeket egyeztetnie. Egyúttal javasolta Dobos Józsefnek, hogy kezdeményezzék a rendelet módosítását, tegyenek javaslatokat szempontokra, amelyek alapján dönteni lehet az eltérő nyitvatartásról.

Az éjszakai élet témája még egyszer szóba került a testületi ülésen. A közgyűlés ugyanis megszavazta, hogy a Múzeumok Éjszakáján a külső városrészekbe éjfél után is közlekedjenek ingyenes buszok, hogy a hetényiek, kadafalviak és katonatelepiek maradhassanak zárásig a kulturális programokon.

- A múzeumok nyitva lesznek, buszjáratot is indítunk, éjszakai szórakoztató egység viszont nincs nyitva - kanyarodott vissza napirend előtti gondolataihoz az MSZP-s képviselő.

- Ez nem igaz. Van szerencsém egy olyan utcában lakni, ahol több minden is nyitva van – válaszolt Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, aki ugyanakkor utcája nevét nem árulta el,  „mert a szomszédok meglincselik,, hogy még több mulatozó fiatalt csábít oda”.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kijelentette: a hivatalban már megtörtént a szórakozónegyed kijelölésének előkészítése, fog majd erről tárgyalni a közgyűlés. Több nyilatkozatból egyébként az sejthető, hogy a volt Rudolf-laktanya van kiszemelve a fiatalok éjszakai életének felpezsdítésére.

H. I. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!