Közélet

2016.05.24. 21:16

Eredményes volt a lomtalanítás, ám sok bosszúságot is okozott

A szokásosnál másfélszer több holmit selejteztek ki a kecskemétiek az elmúlt két heti lomtalanítás során. Akadtak, akik nem vettek tudomást arról, hogy környékükön az akció szombat este lezárult.

Popovics Zsuzsanna

A Városgazdasági Kft. által meghirdetett limlom-akciót sokan önkényesen megtoldották. Sok helyen még tegnap is nagy kupacokban állt a szemét az utak mentén, például a Ladánybenei úton, valamint a hetényegyházi Széles közben. Az akció ugyan szombat este 20 órakor lezárult, ám sokan még vasárnap is a hulladék kipakolásával foglalatoskodtak.

– A Széles közből nyílió Veronika utca első hobbitelke az enyém. Innen szombat délben elszállították az utcabeliek által kihelyezett limlomot, még a helyét is felgereblyéztem, hogy rendezett legyen a terület. Hiába, vasárnap, de még hétfőn is utánfutókkal hordták ide a kacatokat – panaszolta lapunknak egy hetényegyházi olvasónk. – Hívtam telefonon a VG Kft.-t, a rendőrséget, hogy jöjjenek ki, mert illegálisan rakják le a hulladékot a kertem előtt. Nem történt semmi. Attól tartok, hogy mivel a limlom-akción túl került ide a szemét, itt is marad. Én próbáltam megakadályozni, hogy lepakolják, de hangoskodva elzavartak. 

– Az illegálisan lerakott hulladék sem marad az út szélén – nyugtaja a kedélyeket Balogh Péter, a VG. Kft. hulladékgazdálkodási részlegvezetője. – A korábban megszokottnál ötven százalékkal több, közel 1000 tonna limlomot gyűjtöttek be cégünk munkatársai az elmúlt két hétvégén Kecskeméten. Ahol a megszabott időkereten túl rakták ki a szemetet, vagy nem az előírtaknak megfelelő hulladékot (építkezési törmelék, gumiabroncs, festék, elektromos gépek), ott még dolgoznak azon, hogy az érinett telektulajdonos gondoskodjon a szemét eltakarításáról. Például úgy, hogy rendel egy konténert, és megfizeti az elszállítási díját – tájékoztatta lapunkat a részlegvezető. – Ha nem sikerül kideríteni, hogy kié a szemét, úgy illegális hulladéknak minősül, és az erre vonatkozó eljárási rend szerint lesz összeszedve, elszállítva. Ez időt vesz igénybe, ezért kérjük a lakosság türelmét.

Korábban a polgárőrség is aktívan részt vett a lomtalanítási akció zökkenőmntes lebonyolításában. Idén ez másként alakult.
– Hivatalosan nem is kaptunk értesítést az akció időpontjáról, ütemezéséről – mondta el lapunknak egy kecskeméti polgárőr egyesület vezetője. – Három évvel ezelőtt szakmai kerekasztal zajlott a rendőrség, közterület-felügyelet, polgárőrség bevonásával. Most mi is pénteken értesültünk a lomtalanításról. Aki járőrözött, azt tapasztalta, hogy a lakosság sem volt megfelelően tájékoztatva. Akinek van érvényes szerződése a szolgáltatóval, és a saját háza elé is lerakhatta volna a lomot, az is elvitte az utcája elejére, végére. Részben azért, nehogy a háza előtt „szaporodjon” a szemét. Akinek nincs szerződése, az is kirakta a szemetét, oda, ahol csak kupacot látott. A lomisok szabadon gyűjtögettek, noha elvileg tilos a guberálás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!