Közélet

2016.01.05. 20:35

Századik születésnappal kezdődött az új év

Századik születésnapja alkalmából köszöntötték Major Lajosnét hétfőn a jászszentlászlói idősek otthonában.

Vajda Piroska

A jeles alkalomból rokonai, az otthon lakói és munkatársai, valamint Nagy András polgármester jó kívánságokkal, versekkel és virágokkal halmozták el a szép kort megért asszonyt. Az otthon társalgójába belépve rögtön az ünnepeltet kerestem a szépkorúak koszorújában. Ha nem lett volna tucatnyi virágcsokor Margit néni ölében, bizony nem találtam volna ki, hogy kit is köszöntenek. Margit néni ugyanis olyan jól néz ki, hogy bátran letagadhatná a korát. De nem teszi, mert mint ahogy életét, úgy a korát sem szégyelli. Pedig mint fogalmazott, nem volt kedves élete. Emlékeiben kutatva, csak a nehézségek, a szenvedés jutott eszébe.

Margit néni elmesélte, nagycsaládba született, hatan voltak testvérek. Közülük már csak ketten élnek. Két férjet is eltemetett és sajnos gyermeke nem született. Az otthonba költözéséig tanyán élt, ahol nem volt könnyű a boldogulás, még úgy sem, hogy unokahúga mindenben segítette. A sok-sok küzdelem ellenére Margit néni jó egészségnek örvend. Csupán látása és hallása romlott meg. Ma is jó kedélyű, szeret énekelgetni. Szellemi frissességét bizonyítja, hogy kívülről fújja a gyermekkorában tanult verseket, imákat. Legkedvesebb imáit rövid beszélgetésünk alkalmával is elmondta. Azt is megtudtam, hogy templomba már nem jár, de minden reggel és este imádkozik a rokonaiért, az otthon lakóiért és a gondozókért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!