Közélet

2016.01.04. 11:36

Felszólítás nélkül is elindítható a végrehajtás, a jelzálogosítás

Nem fizetett időben, pórul járt az adóhatósággal olvasónk. Úgy került jelzálog az ingatlanára, hogy nem is tudott róla.

Popovics Zsuzsanna

Az érintett egyéni vállalkozó, aki megszorult anyagilag és nem tudta időben befizetni a társadalombiztosítási járulékot. Az elmaradás összege 260 ezer forint volt, fele 40 napos, fele 10 napos lejárt határidővel.
Olvasónk elmondása szerint a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) átadta a tartozást a végrehajtási osztálynak. Ezek után a hatóság felszólítás nélkül elindította a földhivatalnál a vállalkozó házának jelzálogosítását. Tetézte a bajt, hogy olvasónk bankja is bekeményített: fel akarja bontani a gyermekük rendszeresen fizetett hitelszerződését (amelyben a családi házuk a fedezet). 

 

– A jelzálogjog bejegyzéséről szóló levelet szeptember 24-én kaptam meg, és szeptember 29-én az összes tartozásomat kiegyenlítettem. A jelzálogjog a NAV részére mégis bejegyzésre került, amelynek költsége – 30 ezer forint – szintén engem terhel – írta levelében a panaszos. Egyben azt kérdezte, jogos volt-e a NAV részéről ez az eljárás?

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságát. A konkrét ügytől függetlenül általánosságban kaptunk választ. Eszerint a NAV bármely lejárt esedékességű tartozásra végrehajtást indíthat, illetőleg fizetési felszólítást bocsáthat ki. Bár a törvény alapján a NAV-nak nem kell az adózót előzetesen felhívnia, a gyakorlatban a jelzálog bejegyzéssel érintett adóvégrehajtási ügyekben előzőleg felszólítja az adóst (elektronikus vagy postai levélben). Ezen felül a jogszerű jelzálog-bejegyzéssel kapcsolatban felmerülő igazgatási szolgáltatási díj az eljárás megindítására okot adó adóst terheli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!