Közélet

2015.12.18. 19:30

Kisebb kukát kaphatnak az egyedülállók Szabadszálláson

Január 1-jétől két, az eddigieknél kisebb űrméretű – 60 és 80 literes – kuka közül is választhatnak a háztartások, attól függően, mennyi szemetet termelnek.

Popovics Zsuzsanna

Sok háztartásnál félig sem telik meg a jelenleg kihelyezett kuka. A szemétszállítási díjat viszont a gyűjtőedény űrtartalma és nem az elszállított hulladék mennyisége után kell fizetni. Jövő januártól lesz lehetőség arra, hogy a háztartások a jelenleginél kisebb kukát válasszanak, és spóroljanak a szemétszállítás díján. Januártól kell alkalmazni azt az előírást is, hogy a 80, illetve a 60 literesnél nagyobb kukát milyen feltétellel ajánlhatja fel a szemétszállító.

Amennyiben valaki egyedül használ egy ingatlant, akkor a választható kisebb kuka nem lehet nagyobb 60 liternél. Az egyedülállóknak igazolást kell kérniük a helyi önkormányzattól, hogy valóban egyedül használják az adott ingatlant és ezt el kell juttatniuk a szolgáltató felé. A 80 literes kukát az a természetes személy veheti igénybe, akinek fogyasztási címén legfeljebb három személy tartózkodik életvitelszerűen és a közszolgáltatást legfeljebb heti egyszeri ürítés mellett veszi igénybe. A 80 literes tartály igénybe vételének nem feltétele az önkormányzat által kiállított igazolás, azonban az ügyfelet nyilatkoztatni fogják arról, hányan tartózkodnak életvitelszerűen az adott ingatlanon.

A januártól hatályba lépő kormányrendelet nyomán a települések is sorra módosítják a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletüket. Szabadszálláson november végén volt napirenden a rendelet-módosítás. A képviselők egyhangúan elfogadták, hogy a települési szilárd hulladék begyűjtését a közszolgáltató 50, 60, 80, 110, 120 és 240 literes szabványos hulladékgyűjtő edénnyel végezi. Továbbá, hogy a közszolgáltató köteles a lakosság részére – a rendeletben meghatározott egyéb követelmények figyelembevételével – a 60 és 80 literes gyűjtőedény választásának lehetőségét is felkínálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!