Közélet

2015.12.15. 21:50

Karácsony tűzoltók nélkül

Nem múlik el olyan karácsony, hogy ne számolnák be szomorú tűzesetekről, melyeket legtöbbször figyelmetlenség okoz. A tűzoltók minden évben, így idén is felhívják a figyelmet a legfontosabb tudnivalókra. A hatékonyabb tájékoztatás érdekében karácsonyfatüzet is szimuláltak.

Vajda Piroska

Kiskunfélegyházán, a volt laktanyában berendezett szobában kaptak lángra az adventi koszorún égve felejtett gyertyák. A tűz átterjedt a közeli karácsonyfára és a bútorokra is. A szoba pillanatok alatt lángokban állt. Természetesen a tüzet percek alatt eloltották a tűzoltók, így senkinek nem esett bántódása.
A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai által megrendezett tűzeset célja az volt, hogy szemléltessék, milyen apró figyelmetlenségből mekkora baj kerekedhet.

Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy lapunknak elmondta, a karácsonyi időszakban a tűzesetek leggyakoribb okai a lakásban nem kellő óvatossággal elhelyezett, felügyelet nélkül hagyott égő mécsesek és gyertyák, melyek lángja könnyen meggyújtja a közelben tartott éghető anyagokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy minden esetben tegyünk a gyertya alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ugyanakkor a karácsonyfára se tegyünk nyílt lánggal égő gyertyát, mert a kiszáradt, gyantás fenyőfák gyúlékonysága napról napra fokozódik.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Néhány perc alatt terjed át a tűz az egész szobára. Galéria
[/caption]

A főhadnagy arra is figyelmeztet, hogy a téli szünetben felnőtt felügyelete nélkül otthon tartózkodó gyermekek elől minden tűzgyújtásra alkalmas eszközt zárjunk el, mert a játékos próbálkozás akár tragikus következménnyel is járhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!