Közélet

2015.12.29. 15:42

Életre szóló élményben volt részük a Mórás diákoknak

A Móra Ferenc Gimnázium biológiát emelt szinten, illetve fakultáción tanuló diákjai közül tízen részt vehettek a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) nyílt napján.

Szentirmay Tamás

A gimnázium már tizenöt éve kap meghívást a világviszonylatban elismert agykutató intézetbe, amelyet eredményei alapján az „Európai Unió Kiválósági Központjának”, „az agykéregkutatás Mekkájának ” neveznek. Az országból hat gimnázium kapott meghívást – tájékoztatta lapunkat Kocsis Géza. Az intézet nagyon fontosnak tartja a fiatalokra irányuló fokozott figyelmet, hiszen az agykutatók is középiskolás éveikben köteleződnek el a tudomány iránt. Dömötör Marcell 12.-es diák így számolt be a látottakról.

– Öt előadást hallgathattunk meg. Az elsőn bemutatták magát az intézményt.  Választ kaptunk arra, hogy miért fontos az agykutatás, és miért pont erre a tudományterület kutatására szakosodott az intézmény. Megismerkedhettünk az agyban található tükörsejtekkel, ami az egyik legérdekesebb előadás volt, mivel ezekről keveset lehet olvasni a tankönyvekben.

Az idegsejt alkotói

Az elektronmikroszkópos laborban több tízezerszeres nagyításban tekinthették meg a tanulók az idegsejt alkotóit, amelyeket eddig, csak a tankönyvekben láthattak a középiskolás diákok.

A génmanipulációról, az általa nyújtott esetleges gyógymódokról, majd pedig a folyamathoz alkalmazott módszerről is kaptunk magyarázatot. Az egyik kutató Mikroglia: „egy házsártos cseléd az agyban” címmel tartott előadást, melyben a KOKI kutatócsoportja által készített kísérletekbe nyerhettünk betekintést. Egy életre szóló élményben volt részünk. Számos új fogalmat, jelenséget tanulhattunk meg, ami segítheti majd a továbbtanulásunkat.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!