Közélet

2015.12.01. 20:46

Beteg gyerekeknek vesznek ajándékot az aukció bevételéből

Jótékonysági aukciót tartott a Rotary Club Kecskemét, amelyen festmények mellett a főtéri Békás-szökőkút közkedvelt békája is kalapács alá került. A 660 ezer forintos bevételből beteg, nehéz sorsú gyermekeket segítenek.

Hraskó István

Prikk Jánostól, a Rotary Club Kecskemét soros elnökétől megtudtuk: 1998-ban tartottak először jótékonysági aukciót, akkor a Napsugár Gyermekotthont támogatták a bevétellel. A Három Gúnár Rendezvényházban rendezett, Rajtmár István vezette pénteki árverés az ötödik volt a sorban. A cél ismét nemes volt: a klub ezúttal négy kecskeméti és környékbeli beteg, szociálisan is nehéz helyzetben lévő gyermeknek kíván segíteni és örömet szerezni karácsonyra. Köztük a 4 éves Máténak, akit Szegeden, a SZOTE onkológiai osztályán kezelnek – a támogatás révén családja többször tudja majd meglátogatni a kórházban. A 8 éves, leukémiás Daninak a csontvelő-átültetés után steril szobában kell majd gyógyulnia, a felújításhoz szükséges építőanyagok beszerzésében jelent segítséget a családnak a rotarysok felajánlása. Egy 20 hónapos, gyógyíthatatlan cisztás fibrózisban szenvedő kislány részére szobai trambulin mellett egy hordozható számítógépet tudnak majd vásárolni, hogy a kezelések idején se kelljen nélkülöznie a meséket. A támogatottak között van a 14 éves, izomsorvadás miatt ágyhoz kötött Martin is, akinek szintén egy laptop lesz a karácsonyi ajándéka, hogy betegsége ellenére is tudja tartani a kapcsolatot barátaival, iskolatársaival és a külvilággal.

A klubtagok, művészbarátaik és ismerőseik felajánlása révén összesen 42 műtárgyra lehetett licitálni. Főleg festményekre – például Szász Endre és Csáky Lajos egy-egy alkotására –, de kalapács alá került egy második világháborús dísztőr, egy Gripen vadászgépről készült fotó a pilóták aláírásával, sőt a Békás-szökőkút közkedvelt pirogránit békája is (mint megírtuk, a több helyen sérült, vízköves breki helyett hamarosan egy új, porcelánból készült fog kikerülni főtérre). A szobor kikiáltási ára 25 ezer forint volt, de végül 80 ezer forintért kelt el. Végül 33 műtárgy talált gazdára, az összbevétel pedig közel 660 ezer forint volt. Az est fényét emelte Koncz Gábor Kossuth-díjas színész, rendező, aki az aukció előtt Zágon István: Az anya meg a szülő című írását adta elő.

 

Hraskó István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!