Közélet

2015.12.05. 18:51

A szemétszállítást nem lehet lemondani

Szemetét nem vitette el, évekkel később megfizetett ért olvasónk, aki szerint el nem végzett munkáért jutott pénzhez a térségi hulladékgazdálkodási társaság.

Kubatovics Tamás

A mélykúti Sipos Gábor szerint érthetetlen, hogy miért nem súly alapján kell fizetni a kukásoknak, a jelenlegi gyakorlatot felháborítónak tartja. A szolgáltató véleménye szerint az a rendszer drágább lenne és az illegális lerakók számát növelné. 
– Nemrégiben 100 ezer forintos számlát küldtek a Felső-Bácskaiak, amit a NAV-on keresztül behajtottak. Jeleztem nekik, hogy jogtalannak tartom a követelést, mégis letiltották a pénzt. A téli tüzelőm árából is elment 70 ezer forint – sorolja Sipos Gábor. A leszázalékolt férfi azt mondja, 78 ezer forintos nyugdíjából nem lehet nem létező szolgáltatásért fizetni. Története évekkel ezelőtt kezdődött. Egy alkalommal, 2012-ben nem vitte el a szolgáltató a kukáját. Ráírták, hogy túlsúlyos. Ekkor felmondta a szolgáltatást a vaskúti cégnél és többé nem tette ki az edényt. Ezt bizonyítani is tudja, mert az éves matricái megvannak, nem raktam fel azokat a kukára, anélkül pedig nem vitték volna el a hulladékot. Tehát a cég a kötelező közszolgáltatásra vonatkozó jogszabályokra hivatkozva megküldte a matricákat és a kukásautó rend szerint járt a mélykúti utcákon, így Siposék portájánál is. Emiatt rendszeresen küldték a számlákat és telefonon is többször egyeztettek, idézi fel a férfi. – Vegyes tüzelésű kazánnal fűtök, fával, papírral. Műanyagot nem égetek, azt a szelektív gyűjtőkbe visszük. Véleményem szerint az lenne az igazán korrekt eljárás, ha a súly alapján kellene fizetni – mondja Sipos Gábor.

– Nem lehet felmondani a kötelező közszolgáltatást, ezt a törvény nem teszi lehetővé. Az már az ingatlantulajdonos saját döntése, hogy a szállítási napon kiteszi az edényt az utcára vagy sem – mondja Agatics Roland, a vaskúti székhelyű Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Nonprofit (FBH-NP) Kft. ügyvezető igazgatója. Ez a cég gyűjti és szállítja 74 település háztartási hulladékát. Ő igazgatja továbbá az azonos tulajdonosi körű Felső-Bácskai Hulladékgazdálkádási Kft.-t, aminek a vaskúti telep üzemetetése a fő feladata. A szállító társaság a törvényi változások után nehéz időszakot él, idei üzleti tervét 130 millió forintos veszteséggel fogadták el a tulajdonosok, ám év közben ezen a képen sikerült javítani, szeptember végén már 30 milliós mínuszra módosították a tervet, 2,6 milliárd forint bevétel mellett, ebből közel 1,7 milliárd a lakossági ügyfelektől származik. Százmilliós nagyságrendű a követelésük, ám az utóbbi másfél évben érzik a fizetési morál javulását. Agatics Roland tudomása szerint a súly alapú számlázással már kísérletezett szolgáltató egy településen, ám rövid idő alatt azzal szembesült, hogy szinte alig kerül szemét a kukákba, viszont a település határában elkezdtek nőni a szeméthalmok. Eközben a cégnek ugyanúgy végig kellett járnia az útvonalakat, tehát a költségei nem csökkennek. Ráadásul egy rendszer kialakítása a gépjárműveknél komoly költségekkel járna, fenntartása további kiadásokat generálna, amit végső soron az ügyfeleknek kell állniuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!