Közélet

2015.11.12. 07:29

Megerősítik a képzést

Az agrárszakképzés helyzetéről tartott tegnap sajtótájékoztatót Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakképző Iskolában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A Földművelésügyi Minisztérium a meglévő 59 mellé öt új agrárszakképző iskolát, köztük a Kocsist vette intézményrendszere fenntartásába szeptember 1-jétől.
A helyettes államtitkár a sikeres beiskolázás érdekében most országjáró körúton van, melynek állomásaként tegnap a kecskeméti középiskolát kereste fel. Találkozott a diákokkal, majd délután az iskola szakképzésében résztvevő szakemberekkel, illetve gazdálkodó szervezetek képviselőivel beszélgetett a kormány által áprilisban elfogadott Tessedik Sámuel Agrárszakképzési koncepció gyakorlati oldaláról. Ez tartalmazza azokat a legfontosabb irányokat, melyeket szeretnének megvalósítani ahhoz, hogy az agrárszakképzés ügyét előrébb vigyék.

A sajtótájékoztatón elsőként Gyuricza Gyuláné megbízott igazgató ismertette a jövő tanévben indítandó szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzéseiket. Román István hangsúlyozta: szükség van az agrárképzésekre, különösen a kertész képzések megerősítésére ebben a térségben. Ezt az iskola átvételével a minisztérium garantálja is hosszú távon.
A szakképzés terén óriási változások mentek végbe az előző években. Gyakorlatorientálttá vált a szakképzés. Nagyobb hangsúlyt kapnak a szakmai tárgyak. Ettől azt várják, hogy a jövőben a végzett diákok gyakorlatias tudással könnyebben helyezkedjenek el a munkaerőpiacon.

Emellett fontosnak tartják azt is, hogy a vidékfejlesztési terveik összhangban legyenek a képzésekkel, megfelelő szakemberek kerüljenek ki az iskolapadokból. Ehhez kell egy területi összehangolás, hiszen az ország különböző pontjain más-más az igény. Mindezt a minisztérium egy kézből biztosítja. Erre azért is van nagy szükség, mert látható, hogy az országban egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség.

Kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok pályára vonzására. Fontos változás idén: már nem tíz, hanem húsz olyan hiányszakma van, mely ösztöndíjjal jár. A tapasztalat azt mutatja, a fiatalok szívesen választják a hiányszakmákat. Sok család jelent segítséget az ösztöndíj. Az agráriumon belül Bács-Kiskun megyében három szakma érintett ebben: a gazdaképzés, a húsipari termékgyártó és a mezőgazdasági gépész. Ebből azonban egyik sem érhető el a Kocsisban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!