Közélet

2015.11.21. 18:53

A véradókra mindig lehet számítani

Idén is ünnepélyes keretek között köszöntötte az önkéntes véradókat és sikeres véradásszervezőket a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete.

Popovics Zsuzsanna

Több mint ötven olyan véradót köszöntöttek pénteken, akik több mint ötvenszer adták vérüket azért, hogy másokon segíthessenek. Áldozatvállalásukat nem lehet elégszer megköszönni – fogalmazott köszöntőjében dr. Zombor Gábor, a Magyar Vöröskereszt megyei elnöke.
– Országgyűlési képviselőként, volt egészségügyi államtitkárként is őszintén gratulálok önöknek – mondta az elnök. – Méginkább köszönöm magánemberként, hogy édesanyámnak is segített valamelyikük vére. Egy beteg hozzátartozó szemszögéből egészen másmilyen minőség találkozni azokkal, akik mindig rendelkezésre állnak, akikre mindig lehet számítani. A humanitárius szervezet megyei vezetősége nevében dr. Horváth László igazgató köszöntötte az ünnepelteket.

A megyei szervezet emléklappal köszöntötte sokszoros véradóit, köztük tíz olyan donort, akik több mint százszor adtak már vért: Horváthné Raffai Pálma (100), Németh László (100), Antal Mihály (100), Czinkóczki Sándor (100), dr. Károlyfalvi József (106), Kovács Péter (110), Zsótér János (110), Vereb István (120), Rékasi László (125). A prímet Farkas Sándor (Kiskunhalas) vitte, aki eddig 140 alkalommal nyújtotta karját véradásra.  
Az országos vezetőség nevében Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója kívánt jó egészséget valamennyi önkéntes véradónak. Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese örömmel tudatta, hogy az idei statisztikák szerint végre megállni látszik a korábbi időszak lejtmenete, amikor évről évre csökkent a véradások száma. Idén sikerült „hozni” a tavalyi számokat, ami az önkéntes donorok és a véradásszervezők közös sikere.

Dr. Szekeres Veronika, az OVSZ szegedi regionális központjának igazgatója hangsúlyozta: minden véradó joggal lehet büszke magára, és minden család a véradó családtagjára. Rámutatott arra is, hogy még mindig kevés fiatal veszi ki részét a véradásból, ezért a következő évek legfontosabb feladata, hogy közülük is minél többen legyenek tagjai a véradók táborának.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Farkas Sándor (balról) eddig 140 alkalommal nyújtotta karját véradásra, dr. Nagy Sándortól vette át az elismerést
[/caption]Három kitüntetett

Több évtizedes, rendszeres véradói tevékenységük elismeréseként idén hárman kapnak kitüntetést Bács-Kiskunból a központi véradók napi ünnepségen, november 28-án. Véradóbarát Munkahelyként az Univer Product Zrt. (Kecskemét), amely évek óta támogatja és ösztönzi alkalmazottai körében a véradást. Véradó Mozgalomért ezüst emlékérem kitüntetést kap Bányai Gyöngyi védőnő (Uszód), aki a kalocsai térségben szervezi a véradásokat immár 25 éve. Pro Vita kitüntetést kap Harkai Gergely nyugdíjas (Kecskemét), aki eddig 108 alkalommal adott vért, és ismerősei, barátai körében is népszerűsíti a véradást. A megyei szervezet virággal, ajándékkal köszöntötte a díjazottakat.

Popovics Zsuzsanna Farkas Sándor (balról) eddig 140 alkalommal nyújtotta karját véradásra, dr. Nagy Sándortól vette át az elismerést -->

Ezek is érdekelhetik