Közélet

2015.11.27. 07:20

A jövőben sokat spórolnak a rezsin a kormányhivatalnál

Az elmúlt hat hónapban teljesen megújult a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Törzshivatalának otthont adó 14 emeletes épület Kecskemét központjában.

Zsámbóki Dóra

Fotó: Zsamboki_Dora

Tegnap átadták a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Törzshivatalának, a megyei önkormányzatnak, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak is otthont adó megújult épületet Kecskeméten. A megyeszékhely központjában álló emblematikus toronyház az elmúlt fél évben komoly energetikai korszerűsítésen esett át. A 14 emeletes egykori pártházra rá is fért a renoválás, hiszen korábban „F” energetikai besorolású volt, éves gázfogyasztása megközelítette a 23 millió forintot. Az 1969-től 1972-ig felhúzott épület kívül belül huzatos volt, ráadásul a fűtési rendszere is elavult.

A projekt zárórendezvényén Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte a résztvevőket  hangsúlyozva: a központi épület energetikai felújításának köszönhetően látványában is megújult a kecskeméti belváros képét meghatározó épület. Ezt követően Kovács Ernő kormánymegbízott szólt, beszédében kiemelve a beruházás környezetvédelmi és költséghatékonysági tényezőit. Az eseményen részt vett Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, aki elmondta: jövőre először lesz a megyéknek saját uniós pályázati kerete, Bács-Kiskun esetében ez 63 milliárd forint, amelyből döntően energetikai beruházásokat valósítanak meg.

A projekt keretében eredetileg csak a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Törzshivatalának épülete energetikai felújítását tervezte a kedvezményezett, a fejlesztésre azonban plusz forrást (úgynevezett ráemelést) kapott. A megyei kormányhivatal első körben valamivel több mint 735 millió forintot nyert a ház energetikai felújítására. Később ezt az összeget emelték meg, így az 1,035 milliárdos forrásból jutott pénz öt másik kormányhivatali épület korszerűsítésére is.

A fő helyszín a Kecskemét, Deák Ferenc tér 3. szám alatti épület. Az energetikai korszerűsítés során az épület homlokzatai utólagos hőszigetelést kaptak, a lapos tetők vízszigetelését felújították, valamint kiegészítő hőszigetelés készült a tetőkön is. A hőszigetelésre a meglévő kerámia burkolathoz igazodó kazettás acéllemez homlokzati burkolórendszer került. A homlokzati nyílászárók műanyag tokszerkezettel, külső oldalon alumínium burkolattal készültek.

A fejlesztés során a fűtési hálózatot és a hozzá tartozó hőleadókat teljes egészében elbontották, helyettük két fűtési rendszer, egy meleg vizes, valamint egy levegő-levegő hőszivattyús rendszert építettek ki. A tetőtéri gépészeti helyiségben kapott helyet 3 darab 105 kW egységteljesítményű kondenzációs gázkazán. Az irodákban levegő-levegő hőszivattyús rendszer biztosítja a fűtést és a hűtést.

Másik öt épület korszerűsítésére is jutott pénz

A megemelt támogatási összegnek köszönhetően a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 5 újonnan bevont épület energetikai korszerűsítését is megvalósította. Az épületeken utólagos hőszigetelés, a korábbi nyílászárók cseréje, és egy esetben 30,0 kVA villamos teljesítményű, napelemes, háztartási méretű kiserőmű került telepítésre. A projektbe újonnan bevont épületek: Baján a Kolozsvár utca 1. szám, Kecskeméten a Bihar u. 10. szám és a Nagykőrösi utca 32. szám, Kiskunfélegyházán a Jókai Mór u. 8. szám, valamint Kiskunhalason a Szilády Áron u. 19-21. szám alatti Kormányablak „A” és „B” épülete.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!