Közélet

2015.10.20. 21:05

A piacon áznak az esőben, nyáron megfőnek az árusok

A piacon felmerülő problémákra panaszkodtak az árusok a város vezetőinek egy hétfői lakossági fórumon. A megbeszélésen – ami nem volt indulatoktól mentes – csaknem nyolcvan árus jelent meg.

Vajda Piroska

A város központjában található piacteret két éve újították fel. Az elmúlt hónapokban azonban számos probléma vetődött fel. Így például a fedett csarnokrész beázása. Az árusok elmondták, ebben az esős időben térdig járnak a vízben, mert lyukas a tető és nem megfelelő a csapadékvíz elvezetése sem. Ilyenkor az eső a vevők és az eladók nyakába folyik. Kezdettől fogva panaszkodnak az új elárusító asztalok fémburkolatára.
Mint mondták, a nyári melegben annyira felmelegszik, hogy megfonnyad rajta a gyümölcs és a zöldség. Az átlátszó tető alatt pedig az árusok kapnak napszúrást. A fórumon kérték a piac üzemeltetőjét, hogy helyezzenek ki helyjegy kiadó automatákat a korrekt helypénzszedés érdekében. Ugyanakkor újabb lámpák kihelyezését is szeretnék, mert ilyenkor az őszi-téli időben korán reggel nagyon sötét van a piacon.

Sokan nem értettek egyet az árusítóhelyek elosztásával sem. Mondván, csak kihalásos alapon lehet bejutni a piacra. Ugyanakkor akik már bejutottak, azt szeretnék, ha jól láthatóan elkülönítenék az őstermelőket és a kereskedőket. Az kérték, hogy a piac vezetősége kötelezzen minden árust arra, hogy tüntesse fel milyen származású terméket árul, hogy a vevők tudjanak választani az import és a hazai termékek között.

Sőt, az is felmerült, hogy a helyi őstermelők, akik helyben fizetnek adót előnyben részesüljenek az idegen kereskedőkkel szemben. A fórumon elhangzott az is, hogy piacnapokon képtelenség parkolót találni a város központjában, ezért újabb parkolók létesítését is kérték a megjelent városvezetőktől. A piac körüli utak katasztrofális állapota is téma volt.
A felvetésekre reagálva Seres Ferenc a piac vezetője elmondta, valóban vannak hiányosságok, de a kivitelező mentségére szól, hogy nagyon rövid határidőn belül kellett a felújítást elvégeznie, azt is kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett. Azt is hozzátette, hogy az elárusítóhelyeket az előírások szerint osztották/osztják ki. Hangsúlyozta, a kereskedőktől és az őstermelőktől több alkalommal is kérték már, hogy tüntessék fel áruik származását, és a pontos árakat is. Ám a felszólításnak nem mindenki tesz eleget. A piac üzemeltetőjének pedig nincs jogosultsága semmilyen bírság kiszabására.

Balla László alpolgármester jogosnak tartotta a technikai hiányosságokkal kapcsolatos felvetéseket. Mint mondta, a kisebb kiadást igénylő problémákat igyekeznek mielőbb orvosolni. A beázást is megszüntetik, de a csarnoktető teljes felújítása milliós nagyságrendű, arról csak a jövő évi költségvetés ismeretében dönthetnek. Új parkolók létesítése sem könnyű feladat a piac körüli szűk utcákban és az utak felújítása is tetemes kiadás. A nagyobb kiadást igénylő felújításokat uniós pályázati forrásból tervezik megvalósítani.

Hetvenmillió forintos beruházás volt

A felújított piacteret 2013 tavaszán adták át a vásározóknak. A közel 70 millió forintos beruházásra 57 milliót nyert a város a tanyafejlesztési program keretében. Az önkormányzat 6,3 millió forint önerőn felül, további 5 millió forintot biztosított a fejlesztésre. Így teljes hosszúságában sikerült tetővel ellátni a 726 méter hosszú elárusító asztalokat. A rekord idő alatt elvégezett rekonstrukció végén a kivágott 37 fát is pótolták.

 

Ezek is érdekelhetik