Közélet

2015.09.06. 07:43

Szabályozzák a kutyás világot

Címkék#Baja

Tíz nap múlva válik hatályossá Baján az a rendelet, ami elnevezése szerint a kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatos helyi szabályokat állapítja meg, lényegében azonban a kutyások lehetőségeiről és korlátozásairól szól.

Kubatovics Tamás

Hivatalos kutyafuttató hellyé válik az MNÁMK melletti üres telek, a Galagonyás – Sugovica sor – árvízvédelmi töltés által határolt területet, valamint a Mészöly Gyula utca mögötti volt sportpálya. A szabályozás talán segít  csökkenteni a kutyasétáltatáshoz, illetve -futtatáshoz kapcsolódó panaszok számát, ez tette ugyanis szükségessé a helyi rendelet megalkotását. Elképzelhető azonban, hogy rövidesen módosul a jogszabály, derült dr. Papp Zoltán  szavaiból a képviselő-testület ülésén.

Mint a jegyző elmondta: a közeljövőben a Petőfi-szigeten is kutyafuttatót szeretnének kijelölni, annak helyéről azonban még megoszlanak a vélemények a polgármesteri hivatalban. A cél azonban az, hogy minden városrészben legyen könnyen megközelíthető, az állatok szabad mozgását lehetővé tevő hely, ahol másokat nem zavarnak a kutyák, illetve a kutyások. A bekerített futtató lehetne a legjobb megoldás a különböző közterületi funkciók elkülönítésére, ehhez viszont forrás szükséges.

A rendelet értelmében tiltott hely lesz a kutyák számára minden közpark, köztemető, városi ingatlan és fürdési idényben a  Sugovica strand. Ez nem vonatkozik a segítő és mentőkutyákra, valamint a közfeladatot ellátó  őrző-védő ebekre. Szökőkútba se mehetnek a kutyák, a tervezetben úgy szerepelt, hogy ott nem lehet fürdetni őket, a jogi bizottság észrevétele alapján „nem szabad”-ra változott a szöveg.  

A leendő módosítás kapcsán Hajdú Miklós azt kérte a hivatal vezetőjétől, hogy a Petőfi-szigetet érintő változtatás kapcsán a kutyák fürdetésére is nyíljon lehetőség. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy haszonállat tartásával kapcsolatban már nincs szabályozási lehetősége az önkormányzatnak.

- Akár a Bartók Béla utcában is tarthat valaki tehenet, ha az állatjóléti feltételeket teljesíti. Sajnos vannak kellemetlen szituációk, a Szent Antal utca sűrűn lakott részén például disznót tartanak - fogalmazott a képviselő, aki a magasabb szintű jogszabályok felülvizsgálatának kezdeményezését szerette volna elérni a testületnél. Fercsák Róbert polgármester azonban úgy vélte, hogy előbb a városüzemeltetési bizottságnak kellene tájékozódnia ebben a kérdésben, mert bizonyára volt oka a jogszabály megváltoztatásának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!