Közélet

2015.09.25. 18:11

Rajzfilmfigurák is segítik a gyógyulást

Ezentúl talán nem is lesz annyira félelmetes hely a gyerekeknek a kórház, legalábbis Kecskeméten, ahol az új épület három szintjén a Magyar népmesék sorozat és Vízipók-csodapók rajzfilmek figurái díszítik a falakat.

Hraskó István

Amikor tavaly októberben a megyei kórház gyermekosztálya beköltözött a Nyíri úton felépült új szárnyba, dr. Kelemen Edit, a koraszülött osztály vezető főorvosa arra gondolt: jó lenne a csupasz falakat mesejelenetekkel- és figurákkal otthonosabbá, barátságosabbá tenni az osztályon kezelt-vizsgált gyerekek számára. Az ötletet felkarolta az intézmény vezetése és Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője, az impozáns végeredmény pedig immár teljes egészében látható a csecsemő- és gyermekambulancián, a gyermekosztályon és a koraszülött osztályon. A három szinten összesen közel 600 négyzetméternyi felületen a Magyar népmesék sorozat és Vízipók-csodapók rajzfilmek figurái díszítik a falakat.
– Kilenc hónap telt el a megállapodás aláírása óta. Úgy látszik, ehhez a munkához is annyi idő kellett, mint egy egészséges kisbaba megszületéséhez – mosolyodott el a Csemetedoki néven futó projekt pénteki hivatalos záróünnepségén Mikulás Ferenc, aki párhuzamot vont a népmesék és a gyermek gyógyulása között.

– A kisgyermek elindul otthonról az ismeretlenbe, és közben meg kell küzdeni az ellenséggel, azaz betegséggel. Ebben segítik az orvosok, ápolók és a különböző varázsszerek, hogy a történet jól végződjön, visszaálljon a rend és a harmónia. Ezekkel a képekkel abban tudunk segíteni a gyerekeknek, hogy gazdagabb legyen a varázsszerek kínálata, és könnyebb a rossz élmények feldolgozása – mondta a Kecskemétfilm igazgatója. Mint tőle megtudtuk, az alkotóművészek jogdíj nélkül hozzájárultak a mesefigurák felhasználásához, és ahhoz is, hogy a gyermekosztály tévéin a Magyar népmesék és a Vízipók epizódjai fussanak.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A játszószobából nem akarnak hazamenni a gyerekek – mondta dr. Svébis Mihály főigazgató
[/caption]A grafikai és designterveket az Arnon grafikus művészei készítették. Boros Anikó elárulta: úgy indultak neki a munkának, hogy nemcsak az országban, de Európában is különlegességnek számíthat a dekoráció, léptékét, minőségét és célját tekintve egyaránt. Szavaiból kiderült, nem volt könnyű dolguk a megvalósítás során. Először a rendezők, Horváth Mária (Magyar Népmesék) és Haui József (Vízipók) segítségével összegyűjtöttek több mint 300 figurát a mesékből, majd ezeket felhasználva képeket komponáltak (tehát nem egy az egyben rajzfilmkockákat vettek át). Az analóg technika nem tette lehetővé az eredeti rajzok szükséges felnagyítását, ezért az összes figurát újrarajzolták, színezték. A speciális tapéták felragasztása is időigényes volt, egy négyzetméter „felsimogatására” akár egy órát is rá kellett szánni. A tervezők kikérték a kórház munkatársainak véleményét, és emiatt például a koraszülött osztályra (ahol a szülőket gyakran komoly trauma éri, és van, hogy hetekig be kell járniuk gyermekükhöz) visszafogottabb színvilágú, de a gyógyulásban való hitet erősítő képek kerültek, míg az ambulanciára színekben gazdagabb, vidámabb jelenetek. A vérvételi helyiségre különösen nagy figyelmet fordítottak, hiszen itt sok kis páciensnél eltörik a mécses. Boros Anikó hozzátette: reméli, hogy mesevilággá változott gyermekrészleg a dolgozóknak is erőt ad.

Gyógyító erejük van a képeknek

– Egy álom, amit beteljesült. Gyógyító erejük van a képeknek – összegzett dr. Kelemen Edit főorvosnő, aki szerint a díszítéssel valóban el lehet terelni a gyerekek figyelmét a fájdalomról, a kórházi kezelés kellemetlenségeiről. Dr. Tálosi Gyula, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály vezető főorvosa is úgy látja, hogy a gyerekeket lekötik, megnyugtatják a képek, emellett a kórházi dolgozókra is pozitívan hatnak, ők is jókedvűbben mennek be munkahelyükre.
– Múltkor megnéztem a játszószobát, ahol sok kisgyerek önfeledten játszott. Megkérdeztem, ők még betegek? Nem, csak nem akarnak hazamenni, volt a válasz – sztorizott dr. Svébis Mihály főigazgató, illusztrálva, mennyire nem félelmetes hely már a kórház. Egyben köszönetet mondott a támogatóknak, hiszen a kivitelezés 10 millió forintos költségét ők állták, ebből 5 milliót a Duna Aszfalt. A főigazgató kiemelte dr. Horváth Zsolt orvosigazgató szerepét is, aki a januári alapítványi bál megszervezésében vállalt főszerepet, ennek bevételét szintén a Csemetedokira fordították.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!