Közélet

2015.09.02. 12:28

Őrzik a barátságot

Címkék#kalocsa

Bajtársi találkozót szervezett Kalocsán a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület.

Galambos Sándor

Az alakulat volt parancsnokai közül ezúttal Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagy és Sántha Béla nyá. alezredes tudtak részt venni, s eljött dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes is, aki 1981–82-ben őrnagyként az ezred törzsfőnöke volt.

Több mint ötven nyugállományú „tankos” − tisztek, tiszthelyettesek, volt polgári alkalmazottak és sorkatonák − emlékezett az egykori alakulatuknál, az MN 1549 harckocsiezrednél közösen eltöltött évekre, évtizedekre.
A bajtársi találkozón meghívottként részt vettek a helyőrség katonai hagyományait ápoló szervezetek vezetői is: a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Körét Veréb István nyá. alezredes, a Honvédségi és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesületét Várszegi Ferencné nyá. büntetés-végrehajtási törzszászlós képviselte, Istella István egykori őrnagy pedig a volt 89. Páncélos- és Gépjárműjavító Zászlóalj katonáinak nevében vett részt a találkozón.<hidetes>

A megemlékezés az egykori helyőrségi klub emeleti nagytermében kezdődött, ahol Cserháti Ákos nyugállományú alezredes, a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület elnöke foglalta össze az elmúlt találkozó óta történteket, és szólt a katonai hagyományok ápolásának, valamint az egyesület életének aktuális feladatairól is. A találkozó hivatalos része a Miskei úti, volt Gábor Áron laktanyában ért véget, ahol a bajtársak megkoszorúzták a harckocsiezrednél szolgálatot teljesített katonák emléktábláját, majd a találkozó résztvevői megtekintették a paprikamúzeumot és a kalocsai érseki kincstárat. 

Tizenegy hónapos kiképzés

A kalocsai harckocsiezred 1950. november 1-jén alakult, a kiskunfélegyházi 7. hadosztály alárendeltségébe tartozott. A hatvanas-hetvenes években fő feladatuk a felsőoktatási intézményekbe felvett fiúk tizenegy hónapos katonai alapkiképzése volt. A harckocsiezredhez általában a műszaki egyetemek és főiskolák leendő hallgatóit hívták be. Az alakulatot 1987. augusztus 31-ei hatállyal, jogutód nélkül felszámolták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!