Közélet

2015.09.22. 18:35

Október közepe az új határidő a főtér felújítására

Címkék#Kecskemét

További három-négy hetet kell várni, hogy teljesen elkészüljön a főtér felújítása Kecskeméten. Viszont az már most látszik, hogy szép lesz a megyeszékhely központja.

Hraskó István

A tervek szerint nyáron már lezárult volna a főtér felújítása Kecskeméten. Augusztus végén látszott, hogy ez nem így lesz, de az önkormányzat is azt remélte, hogy szeptember közepén levonulhatnak a munkagépek a területről. Aki járt arra mostanában, jól tudja, hogy a legtöbb helyszínen javában most is zajlik a térkövek lerakása, az utak, parkolók kialakítása. Hozzá kell tenni, saját tapasztalataink és a szerkesztőségünkhöz beérkezett olvasói észrevételek szerint is a projekt során voltak olyan időszakok, amikor kevésbé tűnt intenzívnek a munka, a Hock János utcán és a Szabadság téren például több hétköznapon nem volt látható érdemi tevékenység.

Takács Valentina, az önkormányzat kommunikációs vezetője mindenesetre kérdésünkre elmondta: október közepén várható a befejezés. Hozzátette: halad a kivitelezés, de kétségtelenül lassabb tempóban, mint arra számítani lehetett. Ennek oka, hogy a közművekkel kapcsolatos engedélyeztetés elhúzódott, ezen a téren még mindig nagy a bürokrácia.

Tegnap délelőtt körbejártuk a felújítás pontjait. Rövid helyzetjelentés: a református iskola előtti tér kész, akárcsak az innentől a Luther palotáig húzódó sétány új burkolata, ezen a részen már a fű is kihajtott. A Kéttemplomköz már nyáron megszépült, egységesítették az üzletek portáljait, kicserélték az utcaburkolatot. A Kálvin téren szándékosan csak az iskolai tanév és az érettségik után kezdődött a felújítás, de az eredeti elképzelésekkel ellentétben az új tanév elejére nem sikerült végezni a parkoló átalakításával. A posta melletti felén még hiányzik a burkolat, és értelemszerűen az egész téren nem lehet autóval megállni, csak egy sávon keresztülmenni. Az Arany János utca végén, a Libri könyvesbolt előtt nagy halmokban állt a felszedett sárga keramit. A Hock János utcánál már visszarakták a köveket a parkolóknál, ezen keresztül tudnak az autók kisurranni a kiskörútra, így itt sem lehet parkolni. Az OTP Bank és a Tudomány és Technika Háza előtt egy sávon haladt a forgalom, szintén a burkolati kövek lehelyezése miatt. A Békás-kút környékén sok munkást láttunk, javában dolgoztak a sétányokon, a szökőkúton, a béka új otthonán és az ide kanyargó kis csatornán. A füvesítés itt még várat magára.

Nem lesz kötbér

Rákérdeztünk: a Duna Aszfaltnak a csúszásért kell-e fizetnie a városnak kötbért. – Mivel nem a kivitelező hibájából történik a csúszás, így értelemszerűen nincs kötbér – nyilatkozta Takács Valentina, aki azt is hangsúlyozta: a beruházás teljes egészében uniós forrásból valósul meg (740 millió forintból), és a projekt sikere nincs veszélyben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!