Közélet

2015.09.14. 08:30

Gyűltek a méhészek a szigeten

Címkék#Baja

Szakmai, egyben családi programokkal, valamint a leendő vásárlók érdeklődésének felkeltésével teltek a hétvégi XV. Bácskai Mézes Napok Baján. A rendezvény egyben a tolnai konténeres technológiát alkalmazók eszmecseréje, valamint mézlovagrendek találkozója volt.

Kubatovics Tamás

A méhészek a technológia lehetőségeiről, a termék minőségének, hozam és az élelmiszerbiztonság növelésének kérdéseiről cserélhettek eszmét. Vasárnap pedig a gemenci méhészeti gyűjtemény és bemutató méhészet nyílt napját tartották.

Szombaton a Petőfi-szigeti Turisztikai Központban a fogyasztók is számos mézet, illetve mézes terméket megismerhettek.
– Nagy és szervezett család a méhészeké, összeköt bennünket a méhek és a természet szeretete és az, hogy apró segítőtársaink révén megsokszorozzuk a mezőgazdaság terményeredményeit. Ugyanakkor egészséges, vegyszermentes táplálékot kínálunk az embereknek, ismerjük a méhészeti termékek jótékony hatását és célunk, hogy ezt minden ember megismerje – fogalmazott köszöntőjében Gégény Benjamin, a házigazda Baja és Körzete Méhész Klub elnöke.

A regionálisnak nevezett találkozó országhatáron átívelő vonzerővel bírt, Gyulától Sárvárig, Berettyóújfalutól Kaposvárig számos településről érkeztek szakemberek, de Csíkszereda, Székelyudvarhely, Temerin, valamint a horvátországi mézlovagrend képviselői is felsorakoztak. Ennek az érdeklődésnek köszönhetően nyitott fülekre találhatott Fercsák Róbert megnyitójában megfogalmazott óhaja, a polgármester ugyanis a bácskai méz és város jó hírének terjesztését kérte a vendégektől. Egyúttal a méz egészségre gyakorolt kedvező hatása kijelentette, hogy a bajaiak – az átlagot többszörösen meghaladó halfogyasztásnak köszönhetően – egészségesebben élnek mint az emberek többsége hazánkban. A város első embere külön köszönetet mondott Gégény Benjaminnak és Vadas Gábornak a rendezvény megszervezéséért.

A házigazdák Szent Ambrus nevét viselő lovagrendje három új tagot vett fel tagjai közé, ők az ünnepélyes megnyitón tettek fogadalmat és a múlt hónapban a Jászberényi Mézes Napokon a a Mézkirálynő második udvarhölgyévé választott Hunya Réka ütötte őket mézlovaggá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!