Közélet

2015.09.25. 10:16

Élet költözött a volt Városi Mozi épületébe

Több mint másfél évtized után élet költözött a volt Városi Mozi épületébe Kecskeméten.

baon.hu

Hétfő délután ünnepélyes keretek között megnyílt az új Kelemen László Kamaraszínház a Hírös Város Turisztikai Központ nevet viselő intézményben, ahol a Leskowsky Hangszergyűjtemény is új otthont kapott.

Az épület csaknem 400 millió forintos uniós pályázati forrás, valamint a város 135 millió és a Katona József Színház további 30 millió forintos hozzájárulásának köszönhetően kapott új, méltó funkciókat. A kamaraszínház mellett ide költözött be a Zimay utcáról a helyét kinőtt, európai jelentőségű Leskowsky Hangszergyűjtemény is. Az új Kelemen László Kamaraszínház éppen a magyar dráma napján tárta ki kapuit a nagyközönség előtt, mégpedig Tiéd a világ! című, az Illés zenekar slágereit felvonultató, Szente Vajk által írt és rendezett darabbal.

Ez volt egyben a kecskeméti színházi évad nyitánya is. Még az előadás előtt Cseke Péter, a színház igazgatója az előcsarnokban ismertette a jelenlévőkkel az egykori városi mozi történetét, valamint a felújítás legfontosabb számadatait. Őt Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője követte, aki nem csak bemutatta intézményét, de különleges hangszereket is megszólaltatott.
A premiert megelőző percekben Szemereyné Pataki Klaudia polgármester hivatalosan is átadta az új kulturális intézményt.


Másél évtizedig üresen állt

Tizenöt évig állt üresen a Rákóczi úton a régi Városi mozi műemlék épülete, ahol 1913-ban nyílt meg a kecskeméti mozgófénykép-színház. Az 1999-es bezárás után több ötlet is volt, miként vigyenek életet a falak közé. Múzeum, színház, Kodály-ház, hangversenyterem, kulturális centrum és rendezvényház terve is felmerült. Végül a képviselő-testület döntése értelmében a Katona József Színház pályázatot nyújtott be a felújításra, és el is nyert nettó 399,6 millió forint uniós forrást. A kivitelezés során komoly statikai és szerkezeti problémák jelentkeztek, amelyek az épület állékonyságát veszélyeztették.

A kivitelező gondoskodott az életveszélyt jelentő állapot elhárításáról, azonban több mint 52 millió forint többletköltség merült fel. A kivitelezési munkálatok között olyan tételek is szerepelnek, amelyek a pályázatnak nem részei. Ezen kiadásokat az önkormányzat egyéb bevételei terhére finanszírozta. 9 millió forintot biztosított például az önkormányzat szcenikai munkálatokra, új kárpitos székek beszerzésére, függönyrendszer felszerelésére, bútorok beszerzésére, információs táblák és információs pultok kihelyezésére. A pályázat által nem támogatott kiadás összesen 134 millió 979 ezer forint, ezt tehát a város állta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!