Közélet

2015.09.08. 17:18

Bács-Kiskun megyei bírák is segítenek a menekültügyek tárgyalásában

Bács-Kiskun megyéből várhatóan hét bíró, négy titkár és tizenkét igazságügyi alkalmazott fog besegíteni Szegednek a menekültügyek tárgyalásába, intézésébe.

Hraskó István

Mint ismert, múlt héten az országgyűlés a menekültügy kapcsán szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.-t) és a büntetőeljárási törvényt is. Többek között megemelték az embercsempészés büntetési tételeit, és szeptember 15-től három új tényállással is kiegészül a Btk.: határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Mindez igencsak megnöveli majd a Szegedi Járásbíróság feladatait, amely ezekben az ügyekben kizárólagos illetékességgel jár el (akkor is, ha a drótot-kerítést esetleg Bács-Kiskunban vágják át). Azoknak az eseteknek a bírósági felülvizsgálata is Szegedhez, egész pontosan az ottani közigazgatási és munkaügyi bírósághoz tartozik, amelyeknél a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal elutasítja a menekült státusz megadását a határátlépőnek.

A várható rengeteg ügyet a szegedi bíróságok valószínűleg nem tudnák kezelni, ezért az Országos Bírósági Hivatal már szervezi a megsegítésüket – mondta el a Petőfi Népének dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke. Mint tőle megtudtuk, az egész ország bírósági szervezete részt vesz ebben. Az, hogy az egyes megyékből hány bírót, titkárt helyeznek át, függ az adott törvényszék nagyságától, valamint leterheltségétől. Bács-Kiskun a leterheltebb törvényszékek között van, viszont szervezeti létszám tekintetében az ötödik legnagyobb hazánkban. A jelenlegi elképzelések szerint a megyéből 7 bíró (vegyesen polgári és büntető ügyszakos), 4 titkár és 12 igazságügyi alkalmazott fog nap mint nap Szegedre járni, vagy ott lakni. A feladatra – amely külön illetménnyel jár – önként jelentkezhettek a bírósági alkalmazottak, de ha nem lesz meg a szükséges létszám, akkor kirendeléssel kell elérni a tervezett keretet.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] MTI Fotó: Máthé Zoltán
[/caption]– Nem örül ennek egyik bíróság sem, de az a kötelességünk, hogy a jogszabályokat végrehajtsuk, a migrációval, embercsempészettel kapcsolatos ügyek kezelése pedig kiemelt fontosságú, a törvény szerint is soronkívüliséget élveznek – jelentette ki dr. Bicskei Ferenc. Hozzátette: a szegedi bíróságnak problémát jelenthet a más megyékből érkező kollégák számára lakhatás biztosítása, de elegendő tárgyalóterem sem áll rendelkezésre. A „küldő” megyék maradó bíráira pedig értelemszerűen több munka fog hárulni (Bács-Kiskunban 121 bírói státusz van, azaz a bírák közel 6 százaléka esik majd ki a helyi ügyekből). A Kecskeméti Törvényszék elnöke hozzátette: az embercsempészethez és az idegenrendészeti őrizethez kötődő eljárások az elkövetés helye szerinti törvényszékhez tartoznak, azaz Bács-Kiskunban most is tárgyalnak ilyen ügyeket, egyelőre 3-4 bírót állandóan lekötnek.

Bicskei Ferenc kiemelte: ha tartós marad a kialakult helyzet, akkor lépni kell majd, mert a besegítés nem jelent megoldást. Azaz nyilvánvalóan szükség lesz majd a bíróságok létszámának növelésére, főleg annak fényében, hogy az egyik fő célkitűzés, az időszerűség javítása nem változott.

A bírósági dolgozók életpálya modelljén dolgoznak

Dr. Bicskei Ferenc tegnap vette át az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöki tisztségét dr. Hámori Attilától, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettesétől. A tisztséget fél évig tölti majd be. Mint lapunknak elmondta: kiemelten fontosnak tartja az OBT jövőbeli munkája kapcsán a bírósági dolgozók életpálya-modelljének kidolgozását.
– Az utóbbi időben igen sok többlet feladat érkezett, a devizahitelekkel, majd a migrációval kapcsolatos ügyek is jelentős terhet jelentettek, jelentenek. Ezt a megbecsülésnek is követnie kellene, mert ennyi munka mellett nem elfogadható a mostani bérezés. A magyar bíróságok az Európai Unió tagállamai között időszerűség, gyorsaság tekintetében az első harmadban vannak, de fizetés tekintetében a rangsor végén szerepelünk – tette hozzá a Kecskeméti Törvényszék elnöke.

 

<!-- Bács-Kiskun megyei bírák is segítenek a menekültügyek tárgyalásában Bács-Kiskun megyéből várhatóan hét bíró, négy titkár és tizenkét igazságügyi alkalmazott fog besegíteni Szegednek a menekültügyek tárgyalásába, intézésébe. Hraskó István MTI Fotó: Máthé Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!