Közélet

2015.09.10. 18:22

A három szülinapos együtt 270 éves

Szalkszentmártonban idén is ünnepelt a népes Majsai család. Szeptember első szombatján három szülinapost köszöntöttek, akik együtt 270 évesek.

Popovics Zsuzsanna

A Majsai família minden évben ünnepnapot tart, amikor együtt éltetik az időseket és köszöntik az új családtagokat. Idén kerek évfordulókat is méltattak: Majsai Károlyné Teréz, mindenki Dédimamája idén decemberben lesz 100 éves; Tóth Sándorné Erzsébet (a szervező Kaszás László nagynénje) betöltötte 90. életévét; Kaszás Istvánné Ilona (a Kaszás gyerekek édesanyja) nemrég ünnepelte 80. születésnapját.
A népes család rendszerint a szalki Vadászházban találkozik, ám idén rendhagyó módon a Dédimama házánál volt a gyülekező. A három ünnepeltet virágokkal, tortával, jó kívánságokkal köszöntötték az érkezők. A legfiatalabb családtagokat sokan most látták először. Köztük a legifjabb ükunokát: Balázs Dominik Norbertet, aki hét hete jött a világra. 
A famíliatalálkozó főszervezője, Kaszás László köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy 2003-ban gyűlt először össze a nagycsalád, amikor a Honvédelmi Minisztérium kitüntette Dédimamát, aki öt sorkatonát nevelt a hazának. Az akkor kapott jutalmat együtt „bulizta el” a család. Ezt követően vált hagyománnyá, hogy minden évben összejön a família az ősz legelső hétvégéjén. A népes családban úgy tartják, felelősséggel tartoznak egymásért. Akit maguk közé fogadnak, az megtanulja, mi az összetartozás, hogy a bajban segíteni kell a másikat.

A családra és az ünnepeltekre Alföldy–Boruss Dániel szalki református lelkész a 92. Zsoltár szavaival kérte Isten áldását. A jelenlévők megemlékezett azokról is, akik tavaly még velük együtt ünnepeltek, de az elmúlt évben elhaláloztak.
A találkozó a közeli Vadászházban folytatódott, ahol közel százan ültek együtt asztalhoz. Családi hagyományként helyben készült birkapörkölt és kenyérlángos is része volt az ünnepi menünek.  

Nyolcvan éve

A szalkszentmártoni népes család története Majsai Károly és Szabó Teréz házasságával kezdődött, nyolcvan évvel ezelőtt. Hét gyermekük született, családjaikban 17 unoka, majd 24 dédunoka. Károly bácsi sajnos 1993-ban meghalt. Az első ükunoka 2013-ban jött világra, alig két héttel az akkori családtalálkozó előtt. Azóta több ükunokája is született Terike dédimamának. Közülük a legfiatalabb a 7 hetes Balázs Dominik Norbert. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!