Közélet

2015.08.14. 20:50

Hősi halott repülőkre emlékeztek

Címkék#Kecskemét

A Repülők Napja alkalmából a Magyar Veterán Repülők Szövetségének kecskeméti szervezete koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott tegnap a Köztemetőben.

Sebestyén Hajnalka

A II. világháborúban hősi halált halt és szolgálati tevékenység közben életüket vesztett katonai repülők előtt tisztelegtek a Repülő hősi emlékműnél. Emlékbeszédet mondott Varsányi Mihály nyugállományú alezredes.

– Az emlékmű oldalán elhelyezett táblán 418 név szerepel, akik közül két repülős e temetőben nyugszik. Szeverényi Kálmán hadnagy, Puma-vadász, Me-109 pilóta, Kecskemét szülötte volt, Tata környékén vesztette életét. Villám István tizedes, Me-210 lövész, aki Kecskemét környékén halt hősi halált. Az emlékműn szereplő valamennyi repülő a vészterhes korszakban kitűnt bátorságával, helytállásával, de elbukott a kilátástalan harcban. Ők voltak azok, akik életükkel fizettek azért, mert repülni akartak, és szerették hazájukat – mondta az alezredes, majd mindenkit arra kért, gondoljanak azokra is, akik ma teljesítenek aktív szolgálatot, és a nehéz körülmények között őrzik hazánk légterét, helytállnak nap mint nap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!