Közélet

2015.05.12. 06:43

Telkük már van, a házra még gyűjtenek

Egy lépéssel közelebb került álma megvalósításához a Kecskeméti Gondviselés Egyesület. Daganatos betegeknek építenének hospiceházat, amihez telket is kaptak Szentkirályon.

Popovics Zsuzsanna

Megyénkben egyáltalán nincs olyan fekvőbeteg intézmény, ahol daganatos betegek tölthetik életük utolsó szakaszát. Ezen szeretne változtatni a kecskeméti egyesület. Lapunk tavaly januárban foglalkozott a témával. A szentkirályi önkormányzat képviselő-testülete akkor már nyilatkozatot arról, hogy féláron eladna egy dupla építési telket az egyesületnek. Csakhogy pénz nem volt rá. Hol tartanak jelenleg? – kérdeztük Pulai Éva egyesületi elnököt.
– Kalapozunk és gyűjtünk tovább, immár az építkezésre – válaszolt. – A Petőfi Népében megjelent cikket követően tavaly Jakabszállás, Városföld polgármestere is megkeresett bennünket azzal, hogy térítésmentesen ajánlanak telket az építkezéshez. Mivel Szentkirály volt az első, aki szívesen látott volna bennünket, jeleztem a fejleményeket a polgármesternek. Így került ismét a képviselő-testület elé a telekeladás. A testület végül úgy döntött, jelképes összegért, 1000 forintért adja az egyesület tulajdonába a két ingatlant.

– Építési tervek, engedélyek?
– Továbbra is szórólapozunk, gyűjtjük az adományokat a hospiceház építésére. Abban bízunk, hogy mivel már van telkünk, és jó esetben lesz építési tervünk, nagyobb eséllyel pályázhatunk magára az építkezésre. Én maholnap nyugdíjas leszek, és minden energiámmal azon leszek, hogy sikerre vigyük az elképzelésünket.

– Vannak előírások az ilyen típusú fekvőbeteg intézményekre?
– Természetesen vannak követelmények, például a fürdőhelyiségek, az egyéb kiszolgáló helyiségek vonatkozásában. Húsz fő ellátására kértünk működési engedélyt. A betegeket egy- és kétágyas szobákban helyeznénk el, továbbá a hozzátartozók számára is biztosítanánk külön pihenőszobát. A könnyebb átláthatóság okán az épületnek egyszintesnek kell lennie. Mindez együtt egy legalább 700 négyzetméteres házban fér el. Ekkora hospiceház egyelőre nem is létezik hazánkban. A haldokló betegek szeretetteljes testi-lelki gondozását végző hospiceház csak néhány működik az országban. Van Budapesten, Törökbálinton gyerekhospice fogadja a betegeket, Miskolcon és Szegeden a helyi kórház keretében működik, Pécsen a Dóri Ház, valamint az Irgalmas Rendi Kórház hospice osztálya működik. Mi egy önálló intézményt szeretnénk létesíteni, amire szintén nincs még példa. Orvosokkal, szakápolókkal együttműködve biztosítanák a professzionális ellátást, ami a betegek számára ingyenes. Az építkezés tervezett költsége eléri a 250 millió forintot.

– Adományokból össze lehet ennyi pénz gyűjteni?
– Korábban reménykedtünk benne. Ma már belátjuk, hogy képtelenség. Ezzel együtt nem adjuk fel a közös álmunkat. Nemrég készült velünk egy tévéműsor, ami köztelevízióban volt látható. Nyilatkozott többek között a szentkirályi polgármester, hogy miben látja a hospiceház jelentőségét. Megszólalt egy hozzátartozó, akinek több rokona daganatos betegségben halt meg, jómaga elkötelezettje a leendő hospiceháznak, önkéntesként dolgozik az onkológián, segíti az egyesületünket.

– Milyennek képzeli el a leendő intézményt?
– A fiatal felnőttektől az idősekig fogadja a betegeket. A házban gyógyító munka már nem folyik, van viszont gondos ápolás, fájdalomcsillapítás, igény szerint lelki gondozás. A befogadó település számára stabil munkahelyeket teremt.
A Kecskeméti Gondviselés Egyesület minden segítséget örömmel elfogad, hiszen a társadalom segítsége nélkül nem lenne hospice ellátás hazánkban. Számlaszámuk: 10102529 - 48142500 - 01004005

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!