Közélet

2015.04.29. 19:26

Ünnepeltek a műszakiak

Fegyvernemi napjukat ünnepelték a Magyar Honvédség műszaki katonái.

Galambos Sándor

A szabadságharc hős honvédjeinek emléke előtt tisztelegtek, akik a komáromi csatában 1849. április 25-ére virradó éjszaka – dacolva az ellenség nagy erejű tüzérségi tüzével - a rendelkezésre álló hajókból, bárkákból és egyéb szükségeszközökből hidat építettek a Dunán, hogy a hadjárat legfontosabb csatájában a mieink a siker reményében harcolhassanak. Szentesen, a Damjanich János laktanyában tartott központi ünnepség technikai bemutatóján az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a betont karbantartó gépeit állította ki. A monstrumokra sok Bács-Kiskun megyéhez kötődő látogató is kíváncsi volt. A felvételünkön szereplő Korsós Sándor törzsőrmester például Zsanán, Hideg Orsika főtörzsőrmester pedig Kiskunfélegyházán nőtt fel – jelenleg mindketten Szentesen szolgálnak. Sipka Mihály viszont már nyugdíjas, de évtizedekig a repülőbázison dolgozott.  

A fegyvernem ünnepének hivatalos programja rendhagyó eseménnyel zárult: Zipperer Viktor szakaszvezető (egyelőre jelképesen) elindult, hogy az egykori műszaki katonák emléke előtt tisztelegve körbefussa Magyarország határát. Emléktúráját 1795 kilométeresre tervezi, a távot - éves szabadsága terhére - hatvankét nap alatt fogja teljesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!