Közélet

2015.04.17. 20:01

Sokba kerül a figyelmetlenség

Kiskorú gyerekeket is megbüntetnek a buszon, ha vét az üzleti szabályzat ellen. Aki utánajár, megússza a helyszínen kiszabott pótdíj negyedével.

Popovics Zsuzsanna

Volt bérlete, mégis megbüntették a gyereket a buszon című, április elsején megjelent cikkünkre reagált egy kecskeméti olvasónk, akinek 14 év alatti gyerekét ugyancsak megbüntették a DAKK Közlekedési Központ Zrt.-hez tartozó Kunság Volán helyi járatán. Az volt a probléma, hogy az érvényes diákbérleten nem volt feltüntetve a diákigazolvány (a kedvezményre jogosító igazolás) sorszáma. 
– A mulasztásról a jegyellenőr kitöltött egy „Ellenőrzési ténymegállapítás” nevű nyomtatványt, ennek másolati példányát kapta meg a gyerek. Az önindigós papíron olyan halvány az írás, hogy alig lehet kisilabizálni – sérelmezi az édesapa. – Az mindenestre kiderült belőle, hogy 15 napon belül kötelesek vagyunk 335 Ft menetdíjat és 8000 Ft pótdíjat fizetni a busztársaságnak. Amennyiben elmulasztjuk, úgy a Dakört Kft. (a jegyellenőrzést végző cég) megindítja a tartozás behajtását.

A nevezett jegyzőkönyv hátoldala tájékoztat az utólagos bemutatás lehetőségéről. Eszerint, amennyiben az utas igazolja jogosultságát, úgy a 8000 Ft pótdíj helyett utólagos bemutatási pótdíjat köteles fizetni. A diákigazolványt személyesen kell bemutatni a Közlekedési Központ jelzett autóbusz-állomásain (Kecskemét, Baja, Békéscsaba), vagy a Dakört Kft. ügyfélszolgálati irodáiban.

– A gyerekkel el is mentünk a kecskeméti autóbusz-állomásra, ahol közölték: bár fel vannak tüntetve a ténymegállapítási lapon, ők nem foglalkoznak a dologgal – folytatja a szülő. – Kecskeméten kizárólag a Dakört Kft. irodájában van lehetőség a diákigazolvány bemutatására, a Kunság Volán Csáktornyai úti telephelyén. Itt az ügyfélfogadási idő természetesen munka, valamint iskolaidőben van (hétfőtől csütörtökig 8 és 14 óra között, pénteken 8 és 12 óra között). A személyi bejáratnál regisztráltuk magunkat a biztonsági őrnél, innen pedig az udvaron át lehetett eljutni a Dakört Kft. irodájába, a telephelyről ki-be hajtó buszok között. Ez egy gyerek számára meglehetősen balesetveszélyes, még szerencse, hogy elkísértem. A Dakört ügyfélszolgálatán közölték: a helyközi járatok esetén 1300 forint, ám a helyi járatok esetén 2300 forint az utólagos bemutatásnál fizetendő pótdíj. Az összeg két tételből tevődik össze: 1965 forint a pótdíj (Áfa nincs) és 335 forint a menetdíj (Áfa 27%). A büntetés így annyiba került, mint a fiam egyhavi diákbérlete. Miért?

A DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ illetékese erre vonatkozóan így válaszolt: „Kecskemét Megyei Jogú Város által megrendelt menetrend szerinti helyi autóbuszjáratokkal történő személyszállítási szolgáltatásokért felszámítható díjak, kedvezményes díjak, a pótdíjak és a díjalkalmazási feltétek, illetve az ezek megsértése esetén érvényesíthető jogkövetkezmények az önkormányzat és a személyszállítási szolgáltató által kötött közszolgáltatási szerződésben, az utazási kedvezmények jogszabályban kerülnek meghatározásra. Ezen szerződés szerint, a bemutatási díj fizetése esetén is meg kell fizetni a még meg nem fizetett menetdíjat, illetve a szolgáltató visszatéríti a megfizetett menetdíj, pótdíj és a helyes menetdíj, vagy a bemutatási díj különbözetét. A bemutatási pótdíj összege azonos a mindenkor érvényes egyhavi tanuló bérlet árával.”

A tájékoztatásból az is kiderül, hogy a személyszállítási szerződés feltételeinek be nem tartása nem büntetőjogi kategória. A szerződési feltételeit a szolgáltató a Polgári Törvénykönyv szerinti általános szerződési feltételekként az Utazási feltételekben határozza meg és teszi közzé. Nem ütközik tehát jogszabályba, hogy pótdíj megfizetésére kötelezzék azon 14 éven aluli utas szülőjét, vagy gyámját, aki nem tartja be a személyszállítási szerződés feltételeit.

Májustól új helyen fogad a Dakört

Arra vonatkozóan, hogy miért szerepel a kecskeméti autóbusz-pályaudvar a Dakört Kft. nyomtatványain, ha ott valójában nincs mód az ügyintézésre, a DAKK Zrt. közölte: a Dakört Kft. kecskeméti ügyfélszolgálati irodája – várhatóan 2015.05.01-től – a Jókai utca 2. sz. alatt fog működni. A változás a Dakört  Kft. nyomtatványain is átvezetésre kerül.

 

Ezek is érdekelhetik