Közélet

2015.04.15. 06:44

Sok szexuális bántalmazás nem derül ki

Statisztikák szerint 2013-ban 371 gyermek lett szexuális bántalmazás áldozata. 80 százalékban az elkövető valamelyik családtag volt. Az esetek többsége rejtve marad.

PM

Az SOS Gyermekfalvak ingyenes tanácsadást és képzést indított a témában a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek számára Bács-Kiskun megyében.
A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás létező probléma. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa nap mint nap találkozik a jelenséggel az állami gondozottak előéletében is. – Van, ahol ismert a szexuális bántalmazás ténye, és a szülők, elkövetők ellen már folyamatban van büntetőeljárás, máshol a bántalmazást a gyerekek viselkedéséből és elmeséléséből feltételezhetjük csak. Előfordult, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásba kerülés egyik oka az volt, hogy a 13-15 éves lányokat korábban prostitúcióra kényszerítették – mondta Szilvási Léna, a szervezet gyermekvédelmi programigazgatója.

A szexuális bántalmazás témája a gyermekvédelemben dolgozó összes szakembert érinti. Egyszerre van szükség a bántalmazott gyerekek kezelésére, és a szakemberek képzésére, hogy rendelkezzenek megfelelő ismeretekkel a szexuális bántalmazás felismerésére és megfelelő segítségnyújtásra. Az SOS Gyermekfalvak ezért ingyenes tanácsadást indított gyermekvédelemben dolgozók számára Kecskeméten, hogy a gyermekekkel napi szinten foglalkozó szakemberek (nevelőszülő, nevelőszülő segítője, nevelő, pszichológus) segítséget kapjanak munkájukhoz. Az érdeklődők áprilistól kezdődően konzultáción vehetnek részt, ahol az alapítvány pszichológusa esetmegbeszélést, tanácsadást, szupervíziós lehetőséget biztosít. A konzultáción túl az alapítvány ingyenes képzést kínál számukra a szexuálisan bántalmazott gyerekekkel való munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!