Közélet

2015.04.04. 06:37

Nyuszit hoz a nyuszi

Húsvét táján sokan elcsábulnak, és aranyos törpenyuszit kérnek vagy adnak ajándékba. A kis háziállat megvásárlása felelős döntést igényel: egy törpenyuszi gondozást, törődést kíván, akár több mint 10 évig is társa lehet a gazdájának.

Zsámbóki Dóra

Húsvét környékén nem csak csokinyulak akarnak a kosarakba ugrani a boltok polcairól, ilyentájt élő nyuszik is keresik gazdáikat a kisállat-kereskedésekben. A kis tapsifülesek iránt a kereslet is ilyenkor nő meg igazán, ám sokan nem gondolnak bele, hogy a „húsvéti nyuszi” az ünnep elmúltával is gondozást, törődést igényel.

Kecskemét belvárosában, a Petőfi Sándor utcai Elemorzsi kisállat-kereskedésben is kínálnak törpenyuszikat, nincs olyan betérő, aki ne olvadna el a kis szőrmókoktól. Az üzletben többféle törpenyulat is árulnak, ottjártunkkor oroszlánfejű törpenyulakat, lógófülű törpenyulakat illetve oroszlánfejű lógófülű törpenyulakat is láttunk. Áruk 3500–4000 forint. Az eladóktól megtudtuk, húsvét előtt évente 50–60 nyuszit adnak el, húsvét után 3–4-et hoznak vissza a vevők – itt ugyanis erre is van lehetőség. A cél persze nem ez, az eladók el is mondják mindenkinek, hogy egy törpenyúl akár 12 évig is élhet, tehát hosszú távú, felelősségteljes döntést kell hoznia annak, aki húsvétkor nyulat szeretne kapni nyuszitól. A kisállat-kereskedésben hangsúlyozták: a nyuszi nem játék. Simogatni persze lehet, de nem szabad agyonszeretni, a hasát nyomkodni, nem szereti a tűző napot és a huzatot sem.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A gyerekeknél örök sláger a nyuszi húsvétra
[/caption]A törpenyulak egyébként nem igényelnek különleges bánásmódot, ám néhány alapszabályt muszáj betartani, ha valaki nyuszit akar tartani. Nagyon fontos, hogy a nyulakat évente be kell oltatni szúnyogcsípés ellen, mert a szúnyogok rájuk nézve halálos kórt hordoznak. A kis törpenyulak napi menüje viszonylag olcsón kihozható: az alma, répa, csicsóka mellé egy kis szénát és lucernát is szívesen fogyasztanak. A vizüket C-vitamin cseppel kell tuningolni, hiszen a megevett zöldséggel, gyümölccsel nem tudnak elég C-vitaminhoz jutni.

A nyúltápba érdemes szárított zöldséget és gyümölcsöt is keverni, így megakadályozható, hogy a tapsifülesnek hasmenése legyen. A törpenyulakat kiskorukban elég naponta egyszer etetni, mert könnyen túlhabzsolják magukat, felpuffadnak, ami akár az elpusztulásukhoz is vezethet. Ahogy nő a nyuszi, lehet növelni a napi ételmennyiséget, de vizes füvet nem szabad nekik adni.

A kisállat-kereskedésben természetesen a nyuszi tartására való tágas ketrecet is lehet venni, de a kis ugronc akár a lakásban is jól eléldegél. Meglepő, hogy alomra lehet őket szoktatni, a ketrecbe is befér egy nyuszivécé. A ketrec nélkülözhetetlen kelléke a puha, gyógyfűből álló széna, a nyalósó, a fogkoptató. Az alapcsomag nyuszival, élelemmel, vitaminokkal, ketreccel és minden más szükséges kellékkel együtt 30 ezer forintból kihozható. Tartásuk még így is olcsóbb, mint példáu a kutyáké, lármát pedig csak éjszaka csapnak: ilyenkor aktívabbak és kaparnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Felelős döntést igényel egy háziállat ajándékozása
[/caption]Húsvéti nyuszisimogató
Aki éveken át nem tudná gondozni a nyuszit, de húsvétkor szívesen babusgatna egy tapsifülest, azt sok helyen nyuszisimogató várja az ünnep napjaiban. A kecskeméti Vadaskert kisállat-simogatójában is szelíd ugroncokkal lehet húsvétolni. Vasárnap és hétfőn egész napos tojásvadászatot tartanak, a Vadaskert előtti játszótéren pedig légvár, körhinták, kézműves bemutatók várják a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!