Közélet

2015.04.02. 12:49

Felújítják a megye egyik forgalmas útszakaszát

Bár az útdíjból mintegy 200 milliárdos bevételre számít a kormány, ebből csak 50 milliárdot fordítanak idehaza a közutak javítására.

Barta Zsolt

A keretből 2,8 milliárdnyi jut Bács-Kiskunra. A Kiskunhalastól a keceli – kiskőrösi körforgalmi csomópont közötti mintegy 18 kilométeres részt újítják fel nyáron, melyről sajtótájékoztató keretében esett szó tegnap a soltvadkerti polgármesteri hivatalban.

Font Sándor országgyűlési képviselő ismertette a projektet. Hangsúlyozta, hogy az 53-as és az 54-es főutak a vadkerti városi körforgalomban találkoznak, s ennek köszönhetően 12 ezer jármű halad át a városon, mely az M6-os autópálya Szekszárd és Pécs közötti forgalmának éppen a duplája. Ez meg is látszik az út minőségén. A pénzből a Soltvadkert és a keceli – kiskőrösi körforgalom közötti szakaszt a jelenlegi hatméteres szélességről hétméteresre szélesítik.

Az összegből a Soltvadkert és Bócsa közötti út mintegy három kilométeres részét is felújítják. Ezen kívül csaknem egymilliárd forintból folytatódik a Kecskemét Tiszakécske közötti útszakasz felújítása. Erről a sajtótájékoztatón Kovács Ernő kormánymegbízott beszélt. Mint mondta, az út több kisebb szakaszán már végeztek munkát, most egy 8,6 kilométeres rész újraaszfaltozása következik.

A rendezvényen Bányai Gábor a kiskunhalasi térség országgyűlési képviselője, illetve dr. Kerényi János parlamenti honatya is részt vett. A tájékoztatón elhangzott, hogy az uniós keretekből 2014–2020 között csak a nemzetközi közúti folyosók útszakaszait lehet finanszírozni. Azokra a több számjegyű kisebb forgalmú utakra, melyekből sok szeli át a megyét nem lehet költeni. Font Sándor azt mondta arra törekednek, hogy a költségvetésbe befolyó évenkénti útdíj minél nagyobb hányadát fordítsák javításokra. A Kecskemét – Soltvadkert közötti 54-es főút csaknem 30 kilométeres szakaszára is ráférne egy alapos felújítás, mondta az országgyűlési képviselő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!