Közélet

2015.04.15. 06:53

Energetikai korszerűsítéssel csökkentik a toronyház rezsijét

Címkék#Kecskemét

A következő hat hónapban teljesen megújul a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Törzshivatalának otthont adó 14 emeletes épület.

Zsámbóki Dóra

A Kecskeméten megyeházaként emlegetett Deák téri épület energetikai korszerűsítésére egy pályázat segítségével nyílt lehetőség, a támogatás összege meghaladja a 735 millió forintot. Kovács Ernő megyei kormánymegbízott tegnap, a kivitelezési szerződés aláírásakor azt mondta: Kecskemét jellegzetes, a város legmagasabb épülete az elmúlt 45 évben megérett a felújításra. A kormánymegbízott kiemelte a beruházás környezetvédelmi és költséghatékonysági tényezőit is.

Németh Miklós, a kivitelező Modinvest Kft. ügyvezetője a projekt bemutatásakor ismertette: a födémek, a külső nyílászárók és a bejárat melletti fal kivételével a falak hőátbocsátási tényezője nem megfelelő, ezért a tervezett fejlesztés ezen felületek korszerűsítését tűzte ki célul.
A korszerűsítés során az 1969-72 között felhúzott épület homlokzatai 12 centiméter vastag hőszigetelést kapnak. A hőszigetelésre a meglévő kerámiaburkolathoz igazodó kazettás acéllemez homlokzati burkolórendszer kerül.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Kovács Ernő és Németh Miklós
[/caption]Víz- és hőszigetelik a lapos tetőket is. A homlokzati nyílászárók műanyag tokszerkezettel, külső oldalon alumínium burkolattal készülnek. A fejlesztésnek köszönhetően az épület a most „F” kategóriájú energetikai besorolása „A” kategóriára javulhat, tehát jelentős megtakarítás érhető el a most évi 23 milliós gázszámlán. A fejlesztés során a meglévő fűtési hálózatot és a hozzá tartozó hőleadókat teljes egészében elbontják, helyettük két fűtési rendszer, egy meleg vizes, valamint egy levegő-levegő hőszivattyús rendszert építenek ki. Az épületbe beépítenek 3 darab 105 kW egységteljesítményű kondenzációs gázkazánt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!