Közélet

2015.04.29. 15:51

Élőben közvetítik a gólyapár mindennapjait

Címkék#Kecskemét

Április eleje óta a nap 24 órájában webkamera figyeli a kocséri általános iskola kéményén fészkelő gólyapárt. Hamarosan nevet is kapnak a madarak.

Popovics Zsuzsanna

Legalább 15 éve minden tavasszal benépesül a Gábor Áron Általános Iskola (üzemen kívüli) kéményén lévő gólyafészek. Lakóit nagy becsben tartják az iskolában, néhány éve a tanulók aláírást gyűjtöttek annak érdekében, hogy a tűzveszélyessé vált fészket ne elbontsák, hanem magasítsák meg a madarak biztonsága érdekében. A helyi önkormányzat eleget is tett a kérésnek.

A fészek bekamerázásának ötlete Nagy Tiborné Magdolna pedagógusé. Célja az volt, hogy a diákok betekintést nyerjenek a gólyák mindennapi életébe, megfigyelhessék szokásaikat. A megvalósításhoz szükséges pénzt (370 ezer forintot) az orosz-történelem szakos, jelenleg napközis tanárnő személyesen gyűjtötte össze a faluban.

– Szó szerint összekalapoztam a szükséges pénzt – meséli. – Volt, aki 500 forintot, volt aki több ezret tudott rászánni erre a célra. Két digitális adathordozó és egy kockásfüzet őrzi az adakozók nevét. A helyi újságban hamarosan meg is köszönöm mindenki szíves hozzájárulását. Sokan vagyunk, több mint százan támogatták a megvalósítást. Megérte, kész mozi, amit most a kamera segítségével bárki láthat, akár éjszaka is. A gólyák nagy gondossággal készítették elő a fészküket, jelenleg a költéssel, a tojások védelmezésével foglalatoskodnak. Velem együtt sokan szeretik őket, aggódnak, ha valami technikai malőr miatt nem látják a számítógépükön a gólyákat.
A tanárnő naponta többször belenéz a gólyakamera „adásába”. Azt mondja, a legjobban arra kíváncsi, hogyan tanítják majd a gólyák szárnyalni a kicsinyeiket. Ezt eddig is próbálták megfigyelni a gyerekekkel távcsövek segítségével, de a 16 méter magasan lévő fészekbe sehogy sem láttak bele. 
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Nagy Tiborné Magdolna
[/caption]– Amióta felkerült az internetre a gólyafészkünk, forgatott már az iskolában két kereskedelmi tévécsatorna, bekerültünk a köztévé egyik természettudományos műsorába, több ezren kísérik figyelemmel a gólyafészek internetes oldalát az egyik közösségi portálon – sorolja a kamera nem várt hozadékait Gévai Imre iskolaigazgató. – Mint kiderült, az országban tucatnyi helyen működnek gólyafészkeket figyelő webkamerák. Felvettem a kapcsolatot a Magyar Madártani Egyesülettel, ennek honlapján van egy gólyafészek-regiszter, amiben öt kocséri fészek szerepel. Folyamatosan frissül az adtabázis, az iskolánk gólyafészkéhez már oda is írta egy szemfüles madarász, hogy be van kamerázva.

A technikai megvalósítás nem volt egyszerű, de a kocséri iskola két volt tanítványa – Bodnár Róbert és Urbán Attila – műszaki segítségével végül minden a helyére került, és beüzemelték az internettel összekapcsolt kamerát. Kocsér önkormányzati honlapján április 8. óta látható a helyi nevezetességé vált gólyafészek mindennapi élete. A gyerekek mellett a felnőttek érdeklődését is felkeltette a ritka látványosság. Egymást hívták például telefonon, amikor egy betolakodó gólyától védte fészkét a kocséri gólyapár. A látványos madár-csetepaténak egy tojás is áldozatul esett, így most öt leendő fiókáért izgul a falu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!