Közélet

2015.04.06. 20:50

Egységesen harminccal

A tervek szerint a Kullai köz és a Búzavirág utca kivételével az összes belső utcán 30-as sebességkorlátozás lesz Kecskemét-Petőfivárosban. Jelenleg többféle korlátozás van érvényben a városrészben.

PN

A Csalánosi út-Vízmű utca-Széktó utca-Szüret utca által határolt terület bejáratainál lakó-pihenő övezetet jelző táblák figyelmeztetik az autósokat a 20 kilométer per órás sebességre, máshol 30-as és 40-es táblákat helyeztek ki. – Ahogy a városrész kiépült, mindig az akkori feltételeknek megfelelően lettek kialakítva a közlekedési szabályok – mondta el lapunknak Kósa József, a városrész önkormányzati képviselője, magyarázva az eltérő korlátozást. Az elmúlt években több panasz érkezett hozzá a petőfivárosiaktól, hogy egyes utcákban bosszúságot okoznak a gyorshajtók, a száguldozásnak az ott lakók fekvőrendőrökkel vetnének véget.

A tervek szerint a Kullai köz és a Búzavirág utca kivételével az összes belső utcán 30-as sebességkorlátozás lesz Kecskemét-Petőfivárosban. Jelenleg többféle korlátozás van érvényben a városrészben. A Csalánosi út-Vízmű utca-Széktó utca-Szüret utca által határolt terület bejáratainál lakó-pihenő övezetet jelző táblák figyelmeztetik az autósokat a 20 kilométer per órás sebességre, máshol 30-as és 40-es táblákat helyeztek ki.
– Ahogy a városrész kiépült, mindig az akkori feltételeknek megfelelően lettek kialakítva a közlekedési szabályok – mondta el lapunknak Kósa József, a városrész önkormányzati képviselője, magyarázva az eltérő korlátozást. Az elmúlt években több panasz érkezett hozzá a petőfivárosiaktól, hogy egyes utcákban bosszúságot okoznak a gyorshajtók, a száguldozásnak az ott lakók fekvőrendőrökkel vetnének véget.

– Indokolt, hogy ezekben a kis utcákban, ahol 50-100 méterenként vannak a kereszteződések, normális forgalom legyen. Mivel ez egy lakó-pihenő övezet jellegű városrész, átmenő forgalom szinte nincs is rajta, úgy gondoltuk, hogy egységesítjük a belső utcák sebességkorlátozását óránkénti 30 kilométerre. Csak a két gyűjtőúton, a Kullai közön és a Búzavirág utcában tartjuk meg az 50-et – folytatta Kósa József. Hozzátette, a 30-ra azért esett a választás, mert egyrészt ez a Szelefaluban is bevált, másrészt a Petőfiváros túl nagy ahhoz, hogy mindenhol kitegyék a lakó-pihenő övezeti (20-as korlátozással járó) táblát.

Az új szabályozás a képviselő szerint nem azzal jár majd, hogy mindent újratábláznak, és erre elköltenek „egy csomó pénzt”. Ehelyett leszedik a felesleges, indokolatlan közúti jelzéseket, megszüntetve a „táblaerdőket”, a 30-as táblákat csak a gyűjtőutakról, vagy a Csalánosi útról bevezető utcák elején teszik ki, egyébként pedig mindenhol a jobbkéz-szabály lesz érvényben. Kósa Józseftől megtudtuk, mindez még idén várható, a forgalmi rend változásokra hónapokon keresztül táblákkal fognak figyelmeztetni.
Jelenleg a Petőfivárosba bevezető utak mentén a települési táblákhoz hasonló jelzések látható. A tervek szerint ezeket is leszerelik, mivel kissé megtévesztőek, és nem is teljesen szabályosak: az áthúzott „Petőfiváros” feliratok azt a benyomást kelthetik – nyilván főként a hely-és földrajzi ismeretekkel nem rendelkező sofőrökben –, hogy elhagyták Petőfiváros települést, és már mehetnek 50-nél gyorsabban, noha természetesen még bőven Kecskemét lakott területén belül járnak. Állítólag voltak olyan autósok, akik a Csalánosi úton erre az anomáliára hivatkoztak, mikor száguldáson kapták őket.

Kapitányi ígéret

A rendőrség az önkormányzat kérésére nemrég több héten keresztül, legalább napi két óra időtartamban ellenőrizte a Csalánosi utat, és 152 jogsértést dokumentáltak. Ezért Kerti István kecskeméti rendőrkapitány ígérte, a jövőben visszatérő jelleggel figyelni fogják a Nyugati körúton közlekedők sebességét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!