Közélet

2015.04.21. 20:52

Bepereli a szolgáltatót

Tavaly október óta vitáznak a kunbábonyi tanyák lakói az áramszolgáltatóval, hogy ne építsenek magasfeszültségű távvezetéket telkük közelében. Az egyik érintett most perre viszi a dolgot.

Popovics Zsuzsanna

Kunszentmiklós város része Kunbábony, a hozzá tartozó tanyás ingatlanok és termőföldek külterületnek minősülnek. Pécsi Tibor és még öt tanyatulajdonos tavaly nyáron értesült arról, hogy a közelükben vízmű épül, hozzá pedig egy villamosmű. Ehhez kell egy 20 kV-os légvezeték, amit hat magántulajdonú ingatlanon vezet végig az áramszolgáltató. A földekre vezetékjogot jegyeznek be. Erre akkor is lehetőséget nyújt a törvény, ha nem járulnak hozzá az érintett földtulajdonosok.

A hatból eddig egy tanyatulajdonos járult hozzá hivatalosan, hogy megépüljön a magasfeszültségű villanyvezeték-hálózat. Pécsi Tibor a tiltakozókat képviseli. Szerinte a 4001 hrsz. ingatlanra tervezett vízmű villamosellátása más irányból és más nyomvonalon (nem lakott területen) is megoldható. A szolgalmi jog bejegyzése okán a szolgáltatónak kártalanítania kell az érintetteket. Pécsi Tibor esetében ezt 46 200 forint összegben állapították meg. Ezt a családfő méltánytalannak tartja, ahogy azt is, hogy őket személyesen senki nem kereste meg, terepszemlét sem tartottak az illetékesek. Ezzel kapcsolatban tavaly panasszal élt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál. Első levelére közölték: panasza hiányos, egészítse ki. Újbóli levelére tavaly november óta nem válaszolt a MEKH.
Kapott levelet viszont a Csongrád Megyei Kormányhivataltól, melyben közölték: a szakhatóság megadta az építési engedélyt az 546 folyóméter légvezetékek megépítéséhez az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft. részére.

– Hogy kaphatott építési engedélyt a cég, ha az ingatlantulajdonosok nem egyeztek bele a szolgalmi jog bejegyzéséhez? – kereste meg ismét szerkesztőségünket Pécsi Tibor. – Mélységesen felháborítónak tartom, hogy a földem egy részének örökös használatáért engem 46 ezer forintos kártalanítás illet, ugyanakkor, ha fellebbeznék a kormányhivatal határozata ellen, azért 50 ezer forintot kellene fizetnem! 
Pécsi Tibor nem érti, miért nem foglalkozott panaszával a MEKH, illetve, hogy jogszerűen jártak-e el a hatóságok, amikor építési engedélyt adtak ki az ő tulajdonán, de a belegyezése nélkül.

Megkeresésünkre a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felszólította az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-t, hogy tájékoztasson a kunbábonyi folyamatban lévő ügyről. A DÉMÁSZ válaszából kiderül: a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával létesítenek közcélú villamos hálózatot, jelen esetben Kunbábony település ivóvízminőség-javító „Kék víz” Önkormányzati Társulatának megrendelése alapján. Az igényelt teljesítmény miatt a meglévő kisfeszültségű hálózatról nem lehetett biztosítani a megfelelő villamosenergia-ellátását, ezért van szükség egy új közép/kisfeszültségű transzformátor-állomásra. Az építendő hálózat nyomvonalát úgy választották ki, hogy a létesítés a legkisebb költség elvének betartása mellett, közterületen valósuljon meg. Más irányból történő ellátás esetén nem biztosítható, hogy a nyomvonal kizárólag közterületen haladjon, míg a nyomvonalnak az út másik oldalára való áthelyezése az ott már meglévő közművek miatt nem lehetséges. Amennyiben a vezetékjogi engedély kiadásra kerül és jogerőre emelkedik, a hálózat az érintett ingatlantulajdonosok hozzájárulása nélkül is megvalósítható.
Az engedélyes által folytatott eljárás az eddigiekben jogszerű – közölte vizsgálata alapján a MEKH. A hivatal, ígérete szerint, minderről Pécsi Tibort is értesíti.

Feljelentést tett

Pécsi Tibor büntetőjogi feljelentést tett a Bács-Kiskun megyei Főügyészségen, mert szerinte az építtető nem a legkisebb költség elvének betartása mellett választotta ki a hálózat nyomvonalát. Ezzel – véleménye szerint – fölöslegesen megnövelik a beruházás költségeit, egyben megrövidítik az államot.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!