Közélet

2015.03.05. 12:26

Kutyatámadás a tanyavilágban – érdemes jelenteni az esetet

Kecskeméti olvasónkat megtámadta egy kutya a Máriahegy tanyakörzetben.

Popovics Zsuzsanna

 Kerékpárral közlekedett hobbijáról a város irányába, amikor egy lakott ingatlan kertjéből rárontott egy általa harci kutyának vélt négylábú. Szerencsére észlelte a veszélyt, időben leszállt a bicikliről, majd mögé állt. A fogvicsorgatva ugató eb így nem fért hozzá, csak a cipőjét tudta elkapni.
– Ekkor torkom szakadtából segítségért kiabáltam, de senki sem hallotta. Valamennyi idő elteltével, egy szomszédos telekről egy férfi nevén szólította a kutyát, mire az elengedett, és visszahúzódott a kertkapu mögé – mesélte a sértett. – Kérdeztem az illetőt, hogy kié lehet ez a kutya, és miért engedik az utcára? Az volt a válasz, hogy fogalma sincs. Nehezen hihető, miután a kutya egyetlen szavára elengedte a lábam, és odébbállt. Feljelenteném a gazdáját, de sajnos a pontos címet nem tudom. Mit tehetek?

A sértett kérdését továbbítottuk a Kecskeméten működő ebrendészethez (Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány). A kóbor és elveszett állatok kapcsolatos bejelentéseket fogadó 06-20-577-5617 telefonszámot tárcsáztuk. Az ügyeletes elmondta: ilyennel már találkoztak korábban, a tanyavidék esetében előfordul, hogy a bejelentő nem tud konkrét címmel szolgálni. Az esetet ilyenkor is célszerű jelenteni a rendőrségen, az önkormányzatnál vagy az ebrendészeten. A helyszínt jól körül kell írni, illetve megadni a bejelentő elérhetőségét (mobilszámát).

Ha befut a jelzés, az ebrendészet munkatársai ellenőrzik a megadott helyszínt, és amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, az önkormányzaton keresztül figyelmeztetik az eb tulajdonosát. Ha ez nem használ, szabálysértési eljárás indulhat az érintettel szemben, továbbá büntetést is kiróhatnak rá. Hasonló esetekben elektronikus levélben is megtehető a bejelentés itt: [email protected], [email protected].

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!