Közélet

2015.03.05. 08:36

Katonaélményeiről mesélt diáktársainak

Címkék#Kecskemét

A katonai alapkiképzésen átélt élményeiről tartott előadást diáktársainak Heródek Márton önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezető.

Galambos Sándor

Középiskolások körében népszerűsítette a hivatásos és a szerződéses katonai pályát Durgó Tamás százados. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője elsősorban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző Karára és az MH Altiszti Akadémiára történő jelentkezés feltételeit részletezte. Előadásában ugyanakkor kitért a Magyar Honvédség előtt álló aktuális feladatokra, tájékoztatta a diákokat hazánk missziós szerepvállalásairól és a kiszámítható, biztos egzisztenciát ígérő új katonai életpályamodell részleteiről is. 

A kétórás kötetlen beszélgetés második felében pedig az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat vállalásának lehetőségeiről, a jelentkezőkkel szemben támasztott követelményekről kaptak tájékoztatást a diákok. Arról viszont, hogy az egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon megfeleltek mire számíthatnak a katonai alapkiképzésen, már Heródek Márton önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezető számolt be iskolatársainak. A Magyar Honvédség egyik legfiatalabb tartalékosának, személyes élményekkel és a terepfoglalkozásokon készített fotókkal színesített előadását a diáktársai és tanárai vastapssal köszönték meg. 

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Durgó százados tapasztalata szerint a katonai pálya iránt egyre több lány érdeklődik
[/caption]– Az interneten szörfözve figyeltem fel arra, hogy önkéntes tartalékosként is megmérettethetem önmagam – emlékezett vissza a kezdetekre a kecskeméti Kodály-gimnázium végzős tanulója. – Ettől kezdve pedig célirányosan kerestem a szolgálattal kapcsolatos cikkeket, fotókat, és persze azoknak az ismerőseimnek a véleményére is kíváncsi voltam, akik már túl voltak az alapkiképzésen. Végül elmentem a kecskeméti toborzó irodába, ahol a munkatársakkal történt beszélgetés után végleg eldöntöttem, hogy jelentkezek tartalékos szolgálatra. Tavaly nyár elején aztán meg is kaptam a behívómat Tatára. A katonai alapkiképzés követelményeit viszonylag könnyen tudtam teljesíteni, a legnagyobb problémát részemre az iszonyatos hőség okozta. Jól éreztem magam, belevaló srácokkal kerültem egy szakaszba. Sok felejthetetlen emlékem maradt azokból a hetekből, a gépkarabélyom számát is tudom még: GK 3245 volt, de én egy kedves kislányra emlékezve csak Blankának hívtam.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Heródek szakaszvezetőt tanárai a helyszínen felkérték, hogy a doni emléktúráról is tartson egy előadást
[/caption]Heródek szakaszvezető aktívan sportol: teniszezik, fut és az úgynevezett orosz stílusú súlyemelést is gyakorolja. Kedvenc tantárgya a történelem, érettségi után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-szervező szakán szeretne tovább tanulni. Ugyanakkor érdeklődik a földrajz és a politológia iránt is. Miután pedig januárban a XV. Doni Hősök Emléktúra teljesítésével is bizonyította a katonai hagyományok ápolása iránti elkötelezettségét, kézenfekvő volt, hogy önkéntes műveleti tartalékosnak történő behívása esetén az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának állományában a Bács-Kiskun megyében található hadisírok gondozását kapta feladatul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!