Közélet

2015.03.27. 17:16

A zene jelenti számára a világot

Kecskeméti kodályos diáklány is szerepel az ország legtehetségesebb diákjai között. Az országosan meghirdetett Felfedezettjeink 2015 pályázat különdíjasa lett a 6. osztályos Mashaei Leila, aki zongorában és énekben is kiváló eredményeket ér el.

Sebestyén Hajnalka

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács 2015-ös Felfedezettjeink felhívására rendkívül nagy számban érkeztek pályázatok, értékelésük idén különösen nehéz feladat volt. A Pályázati Bizottság a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola által bemutatott Mashaei Leila eredményeit kiemelkedően magas színvonalúnak találta, és számára a különdíjat ítélte meg. A pénzjutalommal járó rangos elismerést szombaton veszi át a diáklány Budapesten, az Országos Tehetségnapon.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Mashaei Leila minden nap sokat gyakorol
[/caption]Leila Hollandiában született holland édesapa és magyar édesanya második gyermekeként. Két éves korában költöztek Magyarországra. Az általános iskolai tanulmányait Szentesen kezdte meg, ahol az igazgatónő korán meglátta benne a tehetséget, ekkor még elsősorban énektudása tűnt ki. Két éve jár a kecskeméti Kodályba, ahol az ének mellett a zongorázás is nagyon nagy hangsúlyt kap zenei oktatása keretében. Emellett énekel az iskola Miraculum énekkarában. Leila számára a zene jelent mindent, kitartó munkáját fémjelzi, hogy sorra remekel a rangos hazai és nemzetközi versenyeken. A szép eredmények eléréséhez az iskola zongora és ének szakos pedagógusai járultak hozzá: Madarász Éva Andrea, Szegedi Ildikó, Antoni Andrea és Durányik László.

Az elmúlt év végén kiemelt nívódíjat (I. hely) kapott a IV. Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyen. A Kalocsán megrendezett  Bács-Kiskun Megyei Zongoristák találkozójáról 2013-ban és 2014-ben is Kiemelt nívódíjat és a korcsoport-különdíját vihette haza. Egy évvel ezelőtt I. díjat nyert a Kodály Zoltán XI. Országos Szolfézs és Népdaléneklési Versenyen műdaléneklés kategóriában, illetve Arany minősítést (I. hely) a IV. Nemzetközi Zongorafesztiválon. Nem utolsó sorban 2013 tavaszán a Kiskőrösön megtartott Delley József V. Területi Zongoraetűd Versenyen szintén Kiemelt nívódíjjal öregbítette iskolája hírnevét.

Leila elmondta: az iskolai oktatáson túl minden nap legalább másfél-két órát gyakorol otthon. Zenei pályára készül. Hosszú távú tervei között szerepel a zongora és magánének szakok elvégzése a budapesti Zeneakadémián. A most elnyert Felfedezettjeink pályázat pénzjutalmát is saját zenei pályafutására, egy zenei tábor részvételi díjára fordítja. Szakmai előmenetele szempontjából sokat jelentene számára, ha nyáron részt vehetne Balassagyarmaton a zeneakadémiai tanárok által szervezett zenetáborban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!