Közélet

2015.03.06. 08:12

883 millió forintot költhet Bács-Kiskun megye

Tekintélyes summát, várhatóan 883 millió forintot költhet a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. az Egészséges Bács-Kiskunért pályázat jóvoltából „emberi erőforrásra” nyolc és fél hónap alatt.

Kubatovics Tamás

A megyei önkormányzat cége egy konzorcium vezetőjeként a szilveszter előtti napon megjelent pályázat elbírálására várva számolt be a megyei közgyűlésnek Baján. A úgynevezett TÁMOP megmaradt keretére kiírt pályázaton megyénként egyetlen pályázó nyerhet, Bács-Kiskunból nem is volt több jelentkező, így érhető magabiztossággal tanácskoztak a témáról a közgyűlés tagjai. Többen kifogásolták viszont, hogy az összeg nagyságrendjéhez képest igencsak szűkszavú tájékoztatás került asztalukra.

– Bányai Gáborhoz köthető az összes közreműködő szervezet. Támogatjuk a projektet, de az ördög a részletekben rejlik, ezért a részleteket is meg kívánjuk ismerni – fogalmazott Kollár László (Jobbik). Nagy Lajos (DK) szintén nagyobb betekintést kért, mert érdekesnek nevezte, hogy pár hónap alatt, vélhetően néhány cég bevonásával, ekkora összeget költenek el a megye déli részéhez kötődve miközben a megyei kórházban a sürgősségi ellátásra a korszerűsítés után is 6-12 órát kell várni.

– Egészségügyi ellátás szempontjából is billen a megye. Nyugodt lelkiismerettel felvállalható, hogy a leszakadt térségben nagyobb szükség van az előrelépésre ezen a téren is. Nem kell szégyellni, hogy a megye déli részén van hangsúly. Ezt a pályázatot így írták ki – fogalmazott Rausch Sándor (Fidesz-KDNP) alelnök.

Dr. Farkas László ügyvezető igazgató elmondta: a szakmát a Jánoshalmi Egészségügyi Központ képviseli a konzorciumban, de más szakmai közreműködők is lesznek, például az egészségfejlesztési irodák. A programba 13 ezer embert kell bevonni, a partnerek 50-200 millió forinthoz jutnak a projektben. A pályázat elbírálása utánra ígérte a közgyűlésnek a teljes anyag bemutatását.

A projektben képzések, állapotfelmérések, tanácsadások, fejlesztő foglalkozások, szemléletformáló programok szervezése és lebonyolítása szerepel. Célcsoportként a diákok, a regisztrált munkanélküliek, a családok, helyi közösségek, szervezetek nevezték meg, tehát nagyjából mindenkit.
A konzorcium tagja a Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi szervezete, a Jánoshalmi Kistérségi társulás, a Pelikán Nonprofit Kft., az Egészséges Baja Városért Közalapítvány és Bácsalmás nonprofit kft.-je. A 883 millióból 204 millió a projektmenedzseri, programszervezői és kommunikációs költségek fedezetét biztosítja a megyei kft.-nél. Rideg László (Fidesz-KDNP ) elnök dr. Balogh László (MSZP) ehhez kötődő felvetésére válaszolva kifejtette: győztes pályázat esetén hét főt vesznek fel kft.-hez, ők a későbbiekben a területfejlesztési pénzek kezelésében pénzügyi szakemberként vehetnek részt. A közgyűlés vezetője arról is beszámolt, hogy megye egész területén lesznek a projekthez tartozó programok.

Nyáron áttekintik a helyzetet
A közgyűlés idei munkatervének megállapításakor Kiss Kálmán (LMP) kezdeményezését elfogadva úgy határozott a közgyűlés, hogy júniusban az egészségügyet érintő szerkezetátalakítás megyét érintő hatásairól szóló tájékoztató kerül a testület elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!