Közélet

2015.01.26. 07:21

Végzett az első évfolyam

Véget ért a Harmadik Kor Egyetemének második szemesztere is Kecskeméten. Pénteken közel háromszázan vehettek át elismerő oklevelet a városháza dísztermében.

Zsámbóki Dóra

A Harmadik Kor Egyeteme tavaly februárban startolt Kecskeméten. A programot az ismereteiket bővíteni kívánó nyugdíjasoknak szervezte meg a Pécsi Tudományegyetem Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központja. A fő cél az idősek mentális frissességének fenntartása, de az előadásokat bevezetésnek is szánták az egyes témákhoz, hátha az érdeklődő nyugdíjasok kedvet kapnak az egyetemi jelentkezésre. Az elképzelés sikerrel járt, hiszen valóban van olyan „öreg diák”, aki a Harmadik Kor Egyetemének hatására visszaült az iskolapadba. Az öt témakörbe csoportosítható előadásokat a PTE tudományos fokozattal rendelkező vezető oktatói, kutatói, illetve helybeli elismert szakemberek, kutatók tartották. Az idősek szerezhettek ismereteket a kultúra-művészetek-média, a gazdaság, a történelem-helytörténet, az oktatás, valamint az életmód, egészség területéről is.

A szabadegyetemi képzésre tavaly februárban 308-an iratkoztak be, közülük 216-an mind a 25 előadáson részt vettek. A pénteki oklevélátadás is telt házzal zajlott, a kecskeméti városháza dísztermébe pótszékeket kellett bevinni, hogy az összes hallgató le tudjon ülni. Az oklevelek átadása, illetve az ünnepélyes köszöntők előtt Durányik László karnagy vezetésével az Aurin Leánykórus szórakoztatta a végzett diákokat.

Mák Kornél, Kecskemét alpolgármester nagy sikernek nevezte a képzés elindítását, és megköszönte a hallgatók munkáját. – Önök bebizonyították, hogy a tudás fontos, hogy bármilyen életkorban tud az ember alkotni – fogalmazott az alpolgármester.

Dr. Nemeskéri Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem dékánja felidézte a kezdeteket. – Sajnos az egyetemen is nagyon kevésszer adatik meg, hogy az ember belép egy terembe, ahol van 300 ember, akik tényleg tanulni akarnak. Amikor elindult a képzés ezt lehetett érezni, a felfokozott várakozást – emlékezett a dékán.

– Van egy álmom. Mégpedig hogy eljön az idő, hogy az egyetemek, főiskolák olyan tágra tudják majd nyitni a kapuikat, hogy azokon minden tanulni vágyó ember, kortól függetlenül be tudjon lépni, és kap valamit abból a kutatók, tudósok által nemzedékről nemzedékre felhalmozott kincsből, amit tudásnak hívunk – kezdte beszédét Dr. Szécsi Gábor a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ igazgatója. – Van egy másik álmom is: hogy egy nagy, zseniális tudós előáll az örök ifjúság titkával – folytatta Szécsi Gábor mosolyt fakasztva a végzett hallgatók arcára.

– Nem tudom, hogy valaha valóra válnak-e ezek az álmok, de addig is, itt Kecskeméten tettünk egy apró lépést a két álom megvalósulásának irányába. A Harmadik Kor Egyeteme nem csupán egy nyitott egyetemi program, hanem egy valódi egyetemi képzés, melynek hallgatóit a Pécsi Tudományegyetem polgáraivá fogadta. Nem csupán egy előadás-együttes, hanem egy valódi műhely, mely magában hordozza az oktató és a hallgató együttműködésének lehetőségét, és melyből az oktató éppúgy profitál, mint a hallgató. Nem véletlen, hogy ennek a magyar felsőoktatásban egyedülálló programnak Kecskemét adott elsőként otthont. Kecskemét idősbarát település, melynek vezetői, polgárai látják, hogy egy település akkor válik élhetővé, ha valamennyi polgárának képes a teljes, aktív élet lehetőségét nyújtani. Nem véletlen az sem, hogy a program ebben a városban folytatódik. Mert ennek az aktív életnek a legfontosabb pillére az életen át tartó tanulás – fűzte hozzá Szécsi Gábor, aki azt kívánta a végzett hallgatóknak: legyen a kíváncsiságuk mindvégig hű társuk és táplálja bennük a hitet, hogy az örök fiatalság titka talán ebben, az olthatatlan tudásvágyban van.

Lesz folytatás
Idén is folytatódik Kecskeméten a Harmadik Kor Egyeteme. A képzés a tervek szerint február közepén fog indulni. Eddig mintegy 200-an jelentkeztek a folytatásra, bár gyorsan fogynak a helyek, lehet még jelentkezni a képzésre. A program minden kecskeméti nyugdíjas számára ingyenes, csupán regisztrálni kell a kecskeméti Nyugdíjas Klubok szövetségénél. Az előadásoknak az Ifjúsági Otthon moziterme ad majd otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!