Közélet

2015.01.20. 08:09

Nehéz lesz jogsit szerezni

Januártól megújult az elméleti KRESZ-vizsga kérdésadatbázisa. A tesztvizsga az interneten gyakorolható, a kérdések – korábban elérhető – válaszlehetőségei azonban hiányoznak.

Popovics Zsuzsanna

Teljesen új kérdéssorral, összesen több mint 10000-féle elméleti kérdéssel találkozhatnak januártól az autós és motoros tanfolyamok vizsgázói. Nincs többé magolási lehetőség – állítják a szakemberek –, így mostantól kőkemény lesz jogosítványt szerezni. Drasztikusan csökkenni fog a vizsgaeredményesség – prognosztizálják az oktatók. A sikeres vizsgák korábbi aránya 60 százalék körül mozgott.

Új korszak nyílik a KRESZ oktatásban! – olvasható a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) honlapján. Ugyanott a kérdésbank is elérhető, a válaszlehetőségeket azonban kár keresni, mivel nem jelennek meg a próbatesztben, mint korábban. Az új tesztsorok – a lehetséges válaszokkal együtt – január 31-ig a www.szakoe.hu honlapon tekinthetők meg, de csak a szakoktatók számára (a Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete külön kérésére).

Lényegesek a változások: a kérdések tartalmilag teljesen megújultak valamennyi vezetői kategória esetén, a képes, ábrás kérdések megjelenése modernebb, átláthatóbb lett. Jelentősen nőtt az elméleti vizsgáztatás adatbankja, az eddigieknél sokkal több kérdésből válogatják össze a vizsgateszteket.

– Mit lehet tudni az új kérdésekről? – kérdeztük a kecskeméti Kobela Autósiskola egyik tapasztalt szakoktatóját. – A tesztkérdések zöme a problémamegoldásra koncentrál, megválaszolásukhoz alaposabb tudásra van szükség. A teljes kérdésbank a szakoktatók számára sem elérhető. Jómagam igyekszem minél többször kitölteni a szakoktatók honlapján január végéig elérhető vizsgateszteket. Míg a korábbi teszteket 7-7,5 perc alatt töltöttem ki, az újakra 14-15 perc is elmegy. Ha pedig nekem dupla annyi időre van szükségem elolvasni, felfogni, megválaszolni a kérdéseket, mennyivel nehezebb dolga lesz annak, akinek eleve 50-55 perc kellett volna hozzá?

– Hosszabbak, esetleg bonyolultabbak lettek a kérdések?
– Akad ilyen is, olyan is. És ami tovább nehezíti a vizsgázó dolgát, hogy esetenként 5-6 válaszlehetőség közül kell a jót kiválasztani. Igaz, olyannal még nem találkoztam, hogy a sok válaszból két vagy több is helyes lett volna. A KRESZ maga nem változott, egyedül a tesztbankot frissítették. Akinek jó a felfogása – mondjuk a főiskolai, egyetemi hallgató –, annak nem jelent gondot a szövegértelmezés. Ugyanakkor egy közepes képességű tanulónak a rendelkezésre álló 60 másodperc arra is kevés, hogy egyáltalán elolvasson egy háromsoros kérdést és a lehetséges válaszokat. Kérdésesnek tartom, hogy az olvasási, megértési problémákkal küzdők egyáltalán képesek lesznek-e az új teszttel levizsgázni. 

– Az e-learning módszer lehetőséget nyújt az önálló felkészülésre. De sokan eleve azért ülnek be az elméleti képzéseinkre, mert könyvből, számítógépes oktatóanyagból képtelenek elsajátítani a túl hosszú és bonyolult, jogszabályoktól hemzsegő, gyakran fölöslegesen sarkított és nyakatekert magyar KRESZ-t – hangsúlyozza Kobela János iskolavezető.

– Új nyomtatott tesztkönyv még nincs, gyakorolni csak online módon lehet. Január 12-től alkalmazzák az új kérdésbankot a vizsgákon. Nekünk idén még nem volt kifutó tanfolyamunk, így a tanulók vizsgatapasztalatairól egyelőre nem tudok beszámolni.

A KRESZ-vizsga követelményrendszere nem változott, továbbra is tíz hibapont fölött bukik az autós és motoros kategória tanulója. Egy pontot érnek a szöveges kérdések, míg a közlekedési szituációt ábrázoló feladatokért három pont jár, a vizsga pedig 55 percig tart az autós és nagymotoros kategóriában. Több képes kérdés szerepel az új kérdésbankban, arányuk minden jogosítványkategóriában és vizsgatárgyban (üzemeltetés, járműkezelés, közlekedési szabályok) eléri a negyven százalékot. A bukáshoz tehát elég, ha a vizsgázó háromnál több képes kérdésre ad rossz választ.

A vizsgakérdések és az azokhoz tartozó ábrák az E-Educatio Információtechnológia Zrt. kizárólagos tulajdonát képezik, ezért azok engedély nélküli felhasználása, másolása, sokszorosítása és terjesztése tilos. Magyarul, egyelőre arra sincs lehetőség, hogy az autósiskolák megvásárolják a próbatesztek számítógépes programját, és tanulóik rendelkezésére bocsássák. A régi gyakorlóprogramok természetesen elérhetők, és a bennük szereplő kérdések nagy része a jelenlegi adatbankban is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!