Közélet

2014.12.12. 16:54

Ismerkedtek a magyar Gripenek az észt légtérrel

Ismerkedő repülést hajtott végre Észtország légterében a magyar légierő két Gripen típusú vadászgépe szerdán.

Hraskó István

A gépek felkészülnek, hogy jövőre részt vegyenek abban a NATO-küldetésben, amely a balti országok feletti légtér védelmét célozza – közölte a honvedelem.hu.
Magyarország négy Gripen vadászgéppel és mintegy 90 fős kitelepülő állománnyal fogja ellátni a Baltikumban vállalt légtérrendészeti feladatait. A honvedelem.hu az észt vezérkar közleményére hivatkozva írja: Magyarország helsinki nagykövete, Forrai Kristóf – aki figyelemmel kísérte a vadászgépek repülését az észt fővároshoz, Tallinnhoz közeli Ämari légibázison – kijelentette, Magyarország teljes felelősséggel vesz részt a balti államok légterének védelmében.

A magyar kontingens, amely a litvániai Zokniai támaszponton fog állomásozni, 2015 második felében fogja ellátni légtérvédelmi feladatait. A balti NATO-tagállamok nem rendelkeznek járőrözésre alkalmas harci repülőgépekkel, ezért az észak-atlanti szervezethez történt 2004 áprilisi csatlakozásuk óta légterük védelmét rotációs alapon a NATO-országok teljesítik. A NATO repülőgépei a litvániai Zokniai támaszponton állomásoznak, de 2014-től egy részüket az észt Ämari támaszponton helyezik el. A balti államok légterének védelmét jelenleg a német légierő Eurofighter vadászgépei, továbbá portugál F-16-os, kanadai CF-18 Hornet és Lengyelországban állomásozó holland F-16-os harci gépek látják el – derül ki a honvedelem.hu cikkéből.

A magyar Honvédelmi Minisztérium novemberi közleménye szerint Magyarország hatékonyabban vesz részt a NATO Integrált Légvédelmi Rendszerében, és a jövőben a Magyar Honvédség is telepíthet légi erőket és földi kiszolgáló személyzetet a szövetséges államokba. Magyarország 2015 szeptembere és decembere között hajtja végre négy Gripen vadászgéppel és a kitelepülő földi kiszolgáló állománnyal a Baltikumban vállalt légtérrendészeti feladatait.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!