Közélet

2014.12.17. 06:52

Csitulni látszik a kéknyelv járvány

Enyhülnek a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedések – közölte kedden honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Zsámbóki Dóra

A kedvező időjárási adatok és szúnyogcsapdázási eredmények alapján elmondható, hogy a kéknyelv betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok aktivitása a kritikus szint alá csökkent. A fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése megállt. Ennek köszönhetően december 3-tól elkezdődött a kéknyelv betegségre vonatkozó szezonálisan kórokozó-átvivő mentes (vektormentes) időszak. A korlátozó intézkedéseken a vektormentes periódusban enyhíteni lehet, így az állat-egészségügyi szolgálat a kérődzők szállításánál – a kedvező laboratóriumi eredmények birtokában – már az enyhébb szabályok szerint fog eljárni.

A NÉBIH közleménye szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban továbbtartási céllal is lehetségessé válik a védőkörzetből megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve megfigyelési körzetből mentes területre történő szállítás, ha december 3-ától számítva legalább 14 nap eltelt és az ezt követően vett vérminta virológiai vizsgálata negatív eredményre vezetett, vagy ha legalább 28 nap eltelt és az ezt követően vett vérminta szerológiai  vizsgálata negatív eredményre vezetett.

Az állattartóknak fentieket igazolnia kell, belföldi szállítás esetén az élőállatok továbbtartásra történő szállításához készült kiegészítő igazoláson, míg másik uniós tagországba, vagy harmadik országba történő kiszállítás esetén a szállítmányt kísérő állategészségügyi bizonyítványban. A NÉBIH a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körű vakcinázást tervez. A legmegfelelőbb vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!