Közélet

2014.12.12. 06:38

A fenyő jótevője az eső

Formásabbak az idei fenyőfák, így könnyebbb választani és tovább bírják majd a szobákban. A decemberi csapadék egy kicsit elriasztja a vevőket, az árak viszont nem, vagy csak alig változtak.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

Szinte alig telik el nap, hogy ne essen, szemerkéljen az eső. – Ez bizony nem tesz jót az üzletnek – állítja ifj. Jávorka Endre kecskeméti fenyőfaárus, aki édesapja nyomdokain haladva december elejétől kínálja a formás darabokat a Budai úti árusítóhelyén.

– A csapadék mindig is befolyásolta a forgalmat. Ilyen időben csak a bevállalósabbak, az egyedülállók és a gyermek nélkül érkezők vásárolnak, akik gyorsan letudják a favásárlást. Az igazi szezon ezen a hétvégén indul be, a városban akad olyan árus is, aki csak most pakolja majd ki a fáit – tette hozzá.

A fenyőfavásárlási szokások csak némileg változtak az elmúlt években. Tapasztalata szerint, egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy az ünnepekig megőriztetik díjtalanul a fát, így nem kell otthon kerülgetniük, és a gyerekeknek is meglepetés lehet. Emellett csökkent a földlabdás fenyőfák iránti kereslet az elmúlt években. Egy időben felfutóban volt, de ez a tendencia megállt. Jávorkáéknál például az összeladás mindössze 10 százalékát adják.

– A hónap elején azok jönnek, akik szeretnének a legszebb darabokból válogatni. Idén azonban szinte minden fa gyönyörű a sok eső miatt. S mivel a vizet jól felszívták, hosszabb ideig maradnak szépen a lakásokban is. Tetszetős küllemüket bizonyítja, hogy előző években 15 percig is válogattak a fák között a vásárlók, most szinte két perc alatt találnak számukra megfelelőt. Csak magyar fenyőt árulok, egyrészt támogatom a magyar gazdaságot, másrészt külföldivel nem érdemes próbálkozni. Az osztrák vagy dán fenyőfákat sokkal korábban kivágják, nem bírják annyi ideig. Igaz, hogy van köztük több különleges is, de a lepotyogó tűlevélt semmi sem kárpótolhatja – mondta Jávorka Endre, aki az elmúlt évekhez hasonlóan gondol a nehéz sorsú embertársaira is. Míg tavaly 10, addig idén 30 családot ajándékoz meg fenyőfával, és ha a forgalom is jól alakul, még a karácsonyi költségekhez is hozzájárul.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Jávorka Endréék fenyőfa árudájában is sokkal szebbek az idén kivágott fenyőfák
[/caption]A Kefag Zrt. Mártírok úti Juniperus Parkerdészeténél is érdeklődtünk, ahol már egy hónapja megkezdték a konténeres fenyők árusítását, melyek a legkedveltebbek a kertészethez visszatérő vásárlók körében. Tóthné Gergely Zsuzsa kereskedelmi vezető elmondta: a konténeresek mellett földlabdás és frissen vágott fenyőket kínálnak, valamennyi saját termesztésű. Van közöttük Nordmann, douglas, fekete, ezüst és luc, többféle méretben.

– Vásárlóink elsősorban azt értékelik, hogy minden fa saját termesztésű. A vágottak teljesen frissek, míg például a konténereseket az őszi szezonban emeltük ki a földből, majd helyeztük el az edényben. A konténeres és a földlabdás fenyők nagy előnye, hogy későbbiekben kiültethetők a kertben, és a család évek múlva akár nosztalgiázhat is, hogy az a fenyő éppen melyik kedves karácsonyhoz kapcsolódik. Ami nagyon fontos, hogy minél nagyobb földlabdával vásároljuk meg a fenyőket, mivel annál életképesebbek, jobban tudnak fejlődni – hívta fel a figyelmet Tóthné.

Kecskeméten további helyeken is körbenéztünk. A fenyőfák „királya” ebben az évben úgy tűnik a Nordmann-fenyő, ezt keresik a legtöbben, még akkor is, ha ez a legdrágább. Inkább kisebbet vesznek, de ragaszkodnak ehhez a fajtához, mely nem hullajtja el a levelét. A sláger a 150-200 centis darabok. A rangsorban második helyre sorolható a fekete és az ezüst, majd csak ezután jön a luc. A legtöbb helyen a vágott fenyőre méterenkénti árat szabnak meg, de van olyan hipermarket, ahol darabra adják, akárcsak a földlabdás vagy konténeres változatokat. A vevők árérzékenyek, a méret kevésbé foglalkoztatja őket.

Vágott fenyőfa árak 
Feketefenyő 1500-2200 Ft/m
Lucfenyő 1500-1800 Ft/m, 1290-2490 Ft/db
Ezüst enyő 3000-3500 Ft/m 2790-3990 Ft/db
Nordmann-fenyő 5000 Ft/m, 3490-5490 Ft/db

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!