Közélet

2014.09.06. 21:36

Titkos a Gripenek Üllői úti vendégjátéka

Címkék#Kecskemét

Bár korábban Hende Csaba miniszter teljesen megszokott, normális gyakorlatnak nevezte azt a repülést, amelynek részeként három kecskeméti Gripen vadászgép színesítette a ferencvárosi stadionavató ünnepséget, a Honvédség elébe ment az állandó újságírói kérdéseknek és 2044-ig titkosította a gyakorlat részleteit – írja az Origo.

PN

A HM szerint ugyan semmilyen többletköltséget nem okozott a Gripenek parádéja, arra ugyanis egy többcélú gyakorlat keretében került sor, sőt, a tárcavezető szerint a gépek megjelenése egyenesen a várakozásokat felülmúlóan irányította а társadalom, a média és politikusok figyelmét а Magyar Honvédség XXI. századi légtérvédelmi képességére, a sajtó mégsem elégedett meg ennyivel, és folyamatosan a részletekkel és költségekkel kapcsolatos kérdésekkel bombázta a HM-et.

Legalábbis alighanem ez volt az oka annak, hogy amikor az Origo megpróbált konkrét információkhoz jutni – például arról, ki kérte a gépeket, ki engedélyezte a repülést, és mennyibe került mindez –, kiderült: már csak egy 16 számjegyből álló kódszámot lehet megismerni a repülési gyakorlatból, minden más részletet 30 évre titkosítottak. A Honvédelmi Minisztérium a portál megkeresését a honvédelemről szóló 2011. évi СХIII. törvényre hivatkozva utasította el, ám az a gyakorlatok közelebbi adatainak titkosságáról nem rendelkezik, pusztán arról, hogy a Honvédség személyi állományára vonatkozó – a Honvédség védelmi képességének, hadrafoghatóságának biztosításával összefüggő – adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak. Igaz, ezen adatok titkosságát a vezérkari főnök feloldhatja.

A minisztérium az újbóli megkeresésre már egy másik, az előbbi törvényi rendelkezés részletszabályait taglaló vezérkari főnöki utasítást idéz, amely ugyan valóban titkosítani rendeli a gyakorlatok részleteit, ám van egy fontos kivétel: „a polgári kezdeményezésű, honvédségi részvétellel végrehajtásra kerülő rendezvényekre" vonatkozó adatokat, különösen a részt vevő technika, eszközök és személyi állomány számát nyilvánosságra szabad hozni. Márpedig az nehezen képzelhető el, hogy a Honvédség maga erősködött volna, hogy mindenképpen a stadionavatón akarnak repkedni, így vélhetően polgári kezdeményezésről van szó. A költségeket e pontban nem nevesíti kiadhatóként a rendelkezés, így azt feltehetően nem is adná ki a tárca.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!