Közélet

2014.09.03. 19:59

Rongálódó úthelyreállítások

A több hónapja folyó munkálatokkal járó kellemetlenségeket egyre kevésbé fogadják türelemmel a közlekedők.

Kubatovics Tamás

Közösségi oldalán hívta fel a közlekedők figyelmét a Baján és környékén – Vaskúton, Érsekcsanádon, Sükösdön – zajló csatornázás lebonyolítására hivatott társulás hétfőn, hogy a térségére hullott nagy mennyiségű, nagy intenzitású csapadék számos helyen megrongálta az ideiglenes úthelyreállításokat. A kivitelező, Tief Terra Kft. és Swietelsky Magyarország Kft. alkotta konzorcium közölte, hogy folyamatosan dolgozik a megrongálódott szakaszok helyreállításán, azonban azt a sok hiba, illetve az esőzés hátráltatja. Ezért csökkentett sebességet, fokozott figyelmet és megértést kértek közleményükben.

Baján pénteken látványosan nagy erőkkel láttak hozzá az egyre több kellemetlenséget okozó ideiglenes helyreállítások kozmetikázásához. Hosszú ideje tátongó, 10-20 centi mély gödröket töltöttek fel zúzott kővel, eddig semmiféle figyelmezető eszközzel nem jelzett felbontásokat tábláztak ki, egyéb beavatkozásokkal igyekeztek pótolni elmaradásaikat. Például a Kölcsey utcában a hetekkel korábban kialakult mélyedésbe helyezett tábla helyére zúzalékot szórtak.

A több hónapja folyó munkálatokkal járó kellemetlenségeket egyre kevésbé fogadják türelemmel a közelekedők. Ebben szerepe van annak is, hogy a konzorcium gyakorlata és az általa kommunikált valóság között nagy eltérés tapasztalható. Ennek egyik példája, hogy a jelentős forgalmat lebonyolító Bajcsy-Zsilinszky út egy fontos szakaszának lezárását szinte az utolsó pillanatban halasztották el egy héttel, keddtől kell(ett volna) kerülőutat választaniuk az erre közlekedőknek, köztük a 9-es helyi busznak, várhatóan két hónapon át. Ennek ellenére még tegnap sem zárták le a szakaszt, arról sem érkezett hír, miért és mikorra halasztották a munka kezdetét.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Kölcsey utcán pénteken simogatták a gödröket, de ennek már nem sok nyoma látszott kedd reggel, utána ismét kozmetikáztak egy kicsit
[/caption]

Nem tudni, hogy a pénteken kezdett rohammunkának van-e köze ahhoz, hogy a városatyák csütörtöki ülésén is szóba került a csatornaépítés. Ekkor Papp József (Összefogás Bajáért) kért a városvezetéstől hatékonyabb fellépést a fő közlekedési utak javítása érdekében. Fercsák Róbert (Fidesz) alpolgármester türelmet kért a városszerte folyó munkálatok kapcsán. Mint mondta: nagyon rajta vannak, hogy a kivitelezők figyelmét felhívják a gyors és a komfortérzetet legkisebb mértékben zavaró munkavégzésre.

– Foltszerűen csaknem minden városrészt érintenek munkálatok, egy otthoni konyha festésének is akkor lehet örülni, amikor már kész van. A tömörítésnek pedig szakmailag előírt ideje van. Abból micsoda felháborodás lenne, ha ezt nem várnánk ki és pár hónap múlva megsüllyedne a terület - érvelt a városvezető.

Hat hónapig tömörödik a talaj
Mint korábban megírtuk: a konzorcium közölte, hogy a végleges helyreállítás a csatornák műszaki minősítése – ez a műszaki kialakítás és a vízzáróság ellenőrzését jelenti – és a talaj 6 hónapos tömörödési időszaka után lehetséges. Önkormányzati utak esetében sávos, államiak esetében félpályás úthelyreállításra kell számítani a meglévő burkolat típusnak megfelelően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!