Közélet

2014.09.09. 18:44

Felújítják a főteret, a sétálóutcát

Pályázati forrásból 740 millió forintot nyert el Kecskemét a Szabadság tér, a Kálvin tér és a Kéttemplom köz felújítására.

Hraskó István

Fotó: Bus Csaba

A képviselő-testület áprilisi ülésén dr. Zombor Gábor polgármester azt mondta: a pályázat meghívásos, így az önkormányzatnak igen nagy esélye van rá, hogy a megcélzott összeget el is nyeri. Így is történt, az önkormányzat júliusban megkapta a pozitív elbírálásról az értesítést. A projekt százszázalékos támogatásban részesül, azaz önerőt nem igényel. És hogy mire fordíthatja Kecskemét a 740 millió forintot? A pályázat címe szerint a „Szabadság tér és környezetének funkcióbővítő városrehabilitációjára”.

Magyarul: jövő tavaszig felújítják a Szabadság tér és a Kálvin tér közterületeit, növényzetét, a rossz állapotban lévő sárga keramit parkolókat, a járdákat, a főtéri illemhelyet. A Békás szökőkút környékéről elbontott sakkasztalokat a tér egy másik pontján helyezik ki, ezenkívül lesznek új padok is. Kitűzött cél a Kéttemplom köz bevásárló utcává fejlesztése, amit azzal indokolnak, hogy a javuló gazdasági környezetnek köszönhetően növekszik a kereslet a kiadó üzlethelyiségek iránt. Az utca üzleteinek portáljait egységesre cserélik, egy üzlethelyiséget pedig a KIK-FOR átalakít és felújít.

A múlt hét csütörtöki testületi ülésen Nagypál Sándor alpolgármester elmondta: a projektben kozorciumi tagként részt vesz a KIK-FOR mellett a református egyházközség is (a tagok között létrejött konzorciumi együttműködési megállapodást kellett a közgyűlésnek jóváhagynia). A projekt keretén belül például felújítják a parókiaépület homlokzatát, míg belül az egyházközség több közösségi termet is kialakít (ezeket már saját forrásból). És mindezek mellett még közösségi rendezvényeket is szerveznek a megújított tereken, például Szeresd a belvárost! címmel.

A téma kapcsán kisebb vita is kibontakozott. Falusi Norbert képviselő (LMP) elmondta: ő is örül a belváros szépülésének, köszöni és elismeri a pályázatírók sikeres munkáját, de hozzátette, a jövőben már nagyobb gondot kellene fordítani a külső városrészekre is, főleg, hogy Kecskemét elfogadott településfejlesztési stratégiájában szó is esik úgynevezett decentrumok, városrészi központok létrehozásáról. Szerinte nem csak pályázati pénzekből lehetne építkezni, a lakók értékelnék közvetlen környezetükben az olyan apró előrelépéseket is, mint a széttöredezett bicikliutak javítása.

A független Kohajda László a járhatatlan külterületi utakra, dr. Brúszel László (MSZP) pedig a többi között a Széchenyi sétányi szolgáltatóház környékének leromlott állapotára hívta fel a figyelmet. A szocialista frakcióvezető Király József úgy vélte, hogy nemcsak a tereket, hanem az épületek homlokzatát is karban kellene tartani, mert a Luther-palota például már rontja a városképet. Igaz, Király azt is hozzátette, hogy tudomása szerint a következő uniós költségvetési ciklusban a főterek felújítására nem lesz pénz, így ezzel a pályázati lehetőséggel most kell élnie a városnak. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pályázati forrásból 740 millió forintot nyert el Kecskemét a Szabadság tér, a Kálvin tér és a Kéttemplom köz felújítására
[/caption]

A városvezető Fidesz-KDNP frakció részéről dr. Szeberényi Gyula Tamás válaszában elmondta: a Kéttemplom köz nagyon jó adottságokkal rendelkező, hangulatos utca, amely éke lehet a városnak, ezért szükség van a felújítására. Nagypál Sándor alpolgármester pedig leszögezte: ez a 739 millió forint célzott támogatás, a belváros rehabilitációjára lehet felhasználni.
– Az elmúlt években nemcsak ültünk a babérjainkon, hanem kidolgoztuk azokat a koncepciókat, kerékpárút terveket, lakossági önerős útépítési terveket, járda, parkoló, parképítési terveket, amelyeket csak ki kell venni a szekrényből. Van egy csomó engedélyes terv, amelyhez hozzá lehet kezdeni, amikor megvan a szükséges forrás, és rengeteg olyan kész koncepció, amelyeket azonnal meg tudunk terveztetni. Tisztában vagyunk az úthálózat állapotával, tudjuk, hogy hol kell kerékpárutakat felújítani, zöldfelületeket létesíteni, alközpontokat kialakítani. A város más területein más forrásból fogunk fejleszteni – ígérte az alpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!