Közélet

2014.09.26. 08:14

Évmilliók titkait lesik a földtani feltáráson

Csólyospálos határában egy földtani feltárásnak köszönhetően, bárki számára megtekinthető, hogy mit rejt a Föld mélye.

Tapodi Kálmán

Akik kíváncsiak minderre, azok számára kiváló lehetőség nyílik október 4-én, azon a „geotóp napon”, ahol szakemberektől tudhatják meg, hogy miről árulkodnak a kövületek.

A geotóp elnevezés a Gea (Föld) és toposz (hely) szavakból tevődött össze, ami olyan helyszínre utal, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.  Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe. Az ingyenesen látogatható, nyílt napon a Csólyospálosi Földtani Feltáráshoz szervezett geotúra során lehetőség nyílik az Alföld építőkövét rejtő réti mészkő feltárását, bányászatát bemutató „Varangykő tanösvény” bejárására is.

Az érdeklődőket október 4-én 9 órára várják a csólyospálosi polgármesteri hivatal melletti parkolóban. A túrához lehet csatlakozni 9.30-kor a községi temetőnél, vagy 10 órakor a földtani feltárásnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!