Közélet

2014.09.15. 21:38

Belakják az új lakásotthont

Serdülő fiatalokat fogad az SOS Gyermekfalu, Helvécián megnyílt új lakásotthona.

Popovics Zsuzsanna

A tegnapi házavató ünnepségen a beköltözés előtt álló fiatalokkal is találkoztak a családi ház megvásárlását, felújítását támogató alapítványok és vállalatok képviselői. Az intézményben a jövőben olyan tizenkét év feletti gyerekek és fiatalok találhatnak otthonra, akik nehezen helyezhetők nevelőcsaládba. 
– Kilenc gyerek költözik most be, akik innen járnak majd iskolába, és folytatják eddigi megszokott életüket – mondta el a Petőfi Népének Kézi Zoltánné Julianna, az SOS kecskeméti területi igazgatója.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tegnap a működési engedély is megérkezett, így nem volt akadálya annak, hogy az ünnepség után megkezdődjön a költözködés
[/caption]– A kecskeméti gyerekfaluhoz sokáig egy ifjúsági ház tartozott Lajosmizsén. Otthont nyújtó- és utógondozói ellátást biztosított még a Vízmű utcai lakásotthon, elsősorban ideiglenes hatállyal elhelyezett 3-18 éves korú gyermekeknek és fiataloknak. A 2012-ben megnyílt Gát utcai lakásotthon az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett 12-18 éves korú gyermekek, valamint utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek ellátását szolgálja. A most megnyílt helvéciai ifjúsági ház olyan fiatalok befogadására jött létre, akik a serdülő korba érve másfajta szükséglettel, igényekkel rendelkeznek. Ők itt tudják megtapasztalni a fokozatos leválást és önállósodást, hogy a nagykorúság elérését követően sikeresen helytállhassanak felnőtt életükben.
A támogatók részéről Kónya István, a Velux Alapítvány képviselője azt kívánta a ház leendő lakóinak, hogy tudják kibontakoztatni képességeiket és találják meg helyüket az életben. A Magyar Rádió Zrt. 38 munkatársa önzetlen munkájával csinosította a házat és környezetét a nyár folyamán. Jónás István vezérigazgató a házavatón egy-egy rádióval és CD-lejátszóval gazdagította a gyerekszobák felszerelését.

A házat hivatalosan Bosztonyi Gábor nyitotta meg. Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának ügyvezető igazgatója megköszönte a támogatók és adományozók segítségét, valamint azon önkéntesek munkáját, akik heteken át dolgoztak a ház otthonná alakításán. A gyerekeknek azt kívánta, hogy vegyék birtokba, örüljenek neki, és minél több fehér falfelületét színezzék ki, fantáziájuk és tehetségük szerint.
A lakásotthon korábban a gyermekfaluban, Kecskeméten működött, azonban egyre nőtt az igény arra, hogy az ideiglenes hatállyal beutalt gyermekek új otthonban, új helyszínen lakhassanak. Tegnap a működési engedély is megérkezett, így nem volt akadálya annak, hogy az ünnepség után megkezdődjön a költözés és a fiatalok belakhassák az öt szobát – mondta el lapunknak Illésné Áncsán Aranka a kecskeméti SOS Gyerekfalu lakásotthonainak szakmai vezetője. A helvéciai ifjúsági ház vezetését Berente Endre nevelő látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!