Közélet

2014.07.16. 20:11

Talán őszig átköltöznek

Címkék#Kecskemét

Nincs pontos dátuma, hogy mikor kezdődhet el a betegek ellátása a megyei kórház új, Nyíri úti tömbjében - tudtuk meg a helyszínen tartott nyílt napon.

Hraskó István

Ötven-hatvan érdeklődő gyűlt össze a délután 3-kor elindult első "kórháznéző" turnusra. A résztvevők - köztük több kismama - kívülről körbejárták az ötemeletes, részben alápincézett épületet, majd az első emeleten megtekinthették a szülészeti részleget, az újszülött és a rooming in (baba-mama) szobákat, valamint a belgyógyászati kardiológiai osztály egyes helyiségeit.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az új tömb működéséhez még engedélyek hiányoznak
[/caption]

Az eredeti tervek szerint tavaly június 30-ig kellett volna befejeződnie a 12 milliárd forintos, döntően unió által támogatott fejlesztésnek, de gyógyítás máig nem zajlik a 16 ezer négyzetméteres, összesen 309 ágyas szárnyban. Itt kap helyet egyébként a szülészet-nőgyógyászat, a csecsemő- és gyermekosztály a koraszülött részleggel együtt, a fül-orr-gégészet, a szájsebészet, a tüdő-belgyógyászat, és a szív- és érrendszeri centrum. Kérdés, mikortól?

Lapunkhoz eljutott olyan információ, hogy bár a tüdőosztály az Izsáki úti telephelyen már félig összepakolt, mégsem költözhetnek, mert az új helyhez hiányoznak az engedélyek. Több várandós kismamától pedig megtudtuk: őket szülész-nőgyógyász orvosuk úgy tájékoztatta, hogy augusztus 1-jétől már a Nyíri úton fog működni a szülészet. Hegedűs Iván, az intézmény főigazgatója azonban lapunknak a nyílt napon elmondta: még nincsenek konkrét dátumok. Tart a műszaki átadás-átvétel, a használatba vételi engedélyek kiadása.

Mint megtudtuk, hétfőn megkezdődött a takarítás. Először kitisztítják az épület klímarendszerét, utána folyamatosan fertőtlenítenek. Ahogy az ÁNTSZ-től visszaérkezik valamelyik egységre vonatkozóan a tisztaságot igazoló laboreredmény, előkészítik az Izsáki útról való átköltözést. Csak ekkor jelölik ki azt a napot, amikor az adott osztály betegeit állapotuktól függően kórházi gépkocsival, betegszállítóval vagy mentővel átszállítják az új szárnyba, másnap pedig már ide veszik fel az új pácienseket. Várhatóan a tüdőbelgyógyászat lesz az első költöző részleg, de az bizonytalan, lesz-e már nyáron szülés a Nyíri úton. Az biztos, nem egyszerre, egy napon telepítik át az összes osztályt, hanem ütemezetten.

- Szeretnénk már augusztus elején elindítani a költözéseket, de nem akarok még konkrét időpontot mondani. Hajtunk vele, hogy mielőbb meglegyen. Bízom benne, hogy szeptember közepére a teljes épületszárny költözhető lesz. Nagy kihívás, hiszen szorosan összefüggő egységekről van szó - nyilatkozta Hegedűs Iván.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!