Közélet

2014.07.07. 12:00

Szűrés, előjegyzés nélkül

Egészségük megőrzéséért tettek azok, akik részt vettek a solti egészségnapon és szűrőprogramon.

Popovics Zsuzsanna

Nem volt tumultus, de minden szűrőállomáson akadt dolguk a kalocsai kórház egészségügyi munkatársainak a Vécsey Károly Parkban megtartott egészségnapon. A Kalocsai Szent Kereszt Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) és a helyi önkormányzat közösen szervezte a szűréseket. Az egészségmegőrzést szolgáló programsorozat idén májusban rajtolt, és másfél évig tart. Célja a térségben élők egészségének megőrzése, szűrővizsgálatok révén a betegségek szakszerű és időben történő felismerése, a páciensek megfelelő gyógyító helyre irányítása – hangzott el a solti rendezvény megnyitóján.

A napot a solti mazsorett csoportjainak fellépése nyitotta, majd egy-egy aerobik- és jógaoktató igyekezett megmozgatni a soltiakat. A szűrőállomásokon az EFI munkatársai végezték a vizsgálatokat és a tanácsadásokat. Mértek vérnyomást, vércukor- és koleszterinszintet, számítottak testtömegindexet, végeztek kilélegzett szénmonoxid mérést és általános állapotfelmérést is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A boka-kar index meghatározása az érszűkület feltárásánál kap szerepet
[/caption]

– Kiderült, hogy magas a vérnyomásom. A vállalkozásom működtetése, a testületi ülések, az önkormányzat irányítása nem stresszmentes feladat, így ezen nem is csodálkozom – tréfálkozott Kalmár Pál solti polgármester, aki maga is becsülettel alávetette magát a szűréseknek.

– Én februárban kértem szemészetre időpontot, július végére kaptam. Most negyedóra alatt sorra kerültem, így megspóroltam egy utat a szakrendelésre – mesélte egy középkorú hölgy.
A csontsűrűség mérést kimondottan ajánlották az ötvenes és idősebb korosztálynak az orvosok. Az érszűkület feltárására irányuló boka-kar index érték meghatározása némi időt vett igénybe, ám ott is türelmesen vártak az emberek.

– Az egészségünk figyelmet érdemel, a betegségek megelőzése legalább olyan fontos, mint maga a gyógyítás – hangsúlyozta dr. Vadász Mária. A kalocsai kórház főigazgató-helyettese a rendezvény végén elmondta: a vizsgálatokon résztvevők számára mindenképpen eredményesen zárult a szűrés. Akinél nem találtak problémát, az megnyugodva térhetett haza, illetve azok számára is eredményes volt a szűrés, akiket magas vérnyomás, magas vércukor- vagy koleszterinszínt, esetleg egyéb rendellenesség miatt küldtek további vizsgálatokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!